[Maribor, 16. januar 2019] Mariborska ekipa spletnega portala MojMojster – DaiBau se veseli nove investicije dveh mednarodnih investicijskih skladov v višini 700.000 evrov. Sklada South Central Ventures (SCV) in Vito ONE sta prepoznala potencial podjetja, ki sta ga leta 2014 ustanovila arhitekta Martin Pelcl in Gregor Černelč, investicija pa bo omogočila nadaljnji razvoj spletnih platform pod skupno blagovno znamko DaiBau in hitrejšo širitev v Srednji in Vzhodni Evropi.

Zgodba podjetja DaiBau se je leta 2014 začela v Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru, kjer sta Martin Pelcl in Gregor Černelč inkubirala svoje podjetje Eforma. Več kot dvajsetčlanska ekipa s pisarnami v Mariboru, Zagrebu, Gradcu in Novem Sadu danes pod krovno blagovno znamko DaiBau upravlja s štirimi portali, ki povezujejo iskalce storitev z izvajalci, v njihovi bazi pa je že več kot 30.000 izvajalcev. V Sloveniji je to portal MojMojster.net, na Hrvaškem emajstor.hr, v Avstriji daibau.at, v Srbiji pa daibau.rs.
 

Vir slike: Tovarna podjemov

DaiBau povezuje investitorje in najboljše gradbenike

DaiBau omogoča preprosto načrtovanje gradnje in renovacijskih projektov, osredotoča pa se na potrebe gradbenih delavcev. Samodejno povezovanje pomaga gradbenikom najti nove kupce, prav tako pa poenostavi računovodstvo in komunikacijo s strankami. Platforma različnim investitorjem, kot so posamezniki, podjetja ali institucije, predlaga gradbena podjetja, arhitekte in druge strokovnjake.

Transparentnost je v osrčju platforme: vsak profil vključuje komentarje, ocene in portfelj gradbenikovih projektov. Od leta 2017 se DaiBau osredotoča na strokovne in večje gradbene projekte. Platforma ima trenutno več kot 30 000 izvajalcev gradbenih del na Hrvaškem, v Sloveniji, Avstriji in Srbiji. Dnevno obravnava projekte v skupni vrednosti več kot 1 milijon evrov.

“Štiri leta lastnega truda smo vložili, da smo DaiBau ustvarili kot stabilno podjetje. Nova investicija bo podprla širitev naše ekipe in omogočila hitrejšo rast,” pravi soustanovitelj podjetja Martin Pelcl.

Odličen primer, da se vztrajnost v podjetništvu izplača

“Tehnološka podjetja iz regije jugovzhodne Evrope imajo veliko potenciala in vidimo, da ta podjetja prepoznajo vrzeli na trgu zahodne Evrope ter jih napolnijo z viri drugih geografskih področij. Platforma DaiBau omogoča predvsem zanesljivo in učinkovito povezovanje v sektorju gradbenih del, priložnosti pa obstajajo tudi v drugih panogah. Veseli smo, da lahko združimo moči s tako predano in profesionalno ekipo, in verjamem, da bodo rezultati v prihodnjih letih znatni,” pravi Jure Mikuž, managing partner sklada South Central Ventures.

“DaiBau je odličen primer, da se vztrajnost v podjetništvu izplača in da uspeh ne pride čez noč. Celotna ekipa je gradila podjetje nekaj let in našla popoln poslovni model, ki ga je mogoče zrcaliti tudi na druga tržišča. Sedanja investicija prihaja v pravem trenutku za hitro širitev na trge Srednje in Vzhodne Evrope in mi smo tukaj, da ekipi pomagamo na tej poti,” pravi Vedran Blagus, investicijski menedžer pri South Central Ventures, ki bo poslej v imenu vlagateljev tudi član upravljavskega odbora podjetja DaiBau. Dodaja še: “Veselim se dela z ekipo, ki ima veliko energije in želje, da v digitalizaciji gradbenega sektorja naredi veliko stvar.”

Daria Saharova, partnerica sklada Vito ONE, pa o svojih razlogih, zakaj se kot članica upravljavskega odbora priključuje DaiBau, pravi: “Martin in celotna ekipa DaiBau je bila zelo prepričljiva. Ima potrebno znanje, ‘za pasom’ pa tudi že nekaj velikih dosežkov. Investicija bo omogočila večjo in odločnejšo rast podjetja.”

“Živimo v obdobju velikih sprememb”

Eforma, kot se je podjetje imenovalo pred investicijo, je v svoji zgodni fazi prejelo tudi dve finančni spodbudi Slovenskega podjetniškega sklada. Spodbuda za zagon inovativnih podjetij P2 je omogočila dober začetek, konvertibilno posojilo za zagon podjetij SK50 v višini 50 tisoč evrov pa prvo širitev. Eno izmed poslanstev Slovenskega podjetniškega sklada je zagotoviti ugodne finančne vire za mlada slovenska inovativna podjetja.

“Veseli smo vsake pozitivne zgodbe, še posebej nas veseli, če mlada podjetja tudi z našo pomočjo postanejo uspešna, se razvijajo, rastejo, se internacionalizirajo in nenazadnje pritegnejo tudi druge investitorje,” pravi direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič in dodaja: “Živimo v obdobju velikih sprememb in pozitivne spremembe ustvarjajo ljudje z vizijo, pravo energijo in željo po sodelovanju. Prav to dokazuje tudi  mariborska ekipa podjetja Eforma, ki je tudi ob pomoči nepovratnih spodbud P2 in konvertibilnega posojila SK50 s strani SPS uspela internacionalizirati spletni portal MojMojster.net in prepričati mednarodne investitorje, da zgodbo nadaljujejo še širše.”

“To ni le mejnik v razvoju in rasti podjetja, ampak je izjemno pomemben dogodek za celoten startup ekosistem. Podjetje, ki je zraslo od dveh entuziastov do 22 zaposlenih, je najboljši dokaz, da se podjetniške zgodbe lahko razvijajo in kaj se da narediti z jasno vizijo in železno voljo,” pravi Urban Lapajne, koordinator programa Start:up Maribor v Tovarni podjemov. Dodaja še: “Za ekosistem je to zgled, motivacija in dokaz, kaj se da doseči. Za Tovarno podjemov in program Start:up Maribor pa so takšni uspehi potrditev, da je naš servis startupom koristen kot tudi to, da so mehanizmi podpore sposobni prepoznati in podpreti dobre projekte. Zato je to večplasten uspeh.”

 

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice