Design managemen v slovenščino prevajamo kot upravljanje z oblikovanjem. Vendar, pomen angleške besede design vključuje proces načrtovanja, medtem ko ima slovenska beseda oblikovanje predvsem prizvok dajanja (končne) oblike.

Design management je poslovna dejavnost, ki s projektnim vodenjem načrtovalskih projektov oblikovanja upravlja kreativni proces, poslovno strategijo in nabavno verigo, podpira kulturo kreativnosti in gradi strukturo organizacije, sposobne doseči najvišje poslovne cilje.

Integracija design managementa med ostale poslovne funkcije podjetja predstavlja poslovno plat oblikovalskega procesa. Design management vključuje potekajoče procese, poslovne odločitve in strategije, ki omogočajo inovacije in ustvarjanje učinkovito oblikovanih izdelkov, storitev, komunikacij, poslovno okolje ter blagovne znamke, ki izboljšujejo kakovost življenja in zagotavljajo organizacijsko učinkovitost.

Design management se kot strokovno področje osredotoča na skupek vseh vizualnih manifestacij podjetij, blagovnih znamk in izdelkov, kot tudi na ne-vizualne vidike, povezane s samim procesom oblikovanja ali pa s postopki pri razvoju izdelkov in storitev, njihovimi sistemskimi rešitvami in njihovim vključevanjem v podjetje, proizvodnjo, distribucijo, prodajo, dobavo ali kvaliteto izdelkov in storitev. Design management ta področja obravnava s stališča optimalnega upravljanja z omenjenimi viri z namenom povečevanja vrednosti podjetja[1]

 

Na Skladu se zavedamo pomena design managementa in uvajanje le tega v podjetja, zato v nadaljevanju predstavljamo dve podjetji, ki sta že uvedli proces design managemnta v svoje poslovanje in sta hrati bili prejemnici finančnih sredstev Sklada.

[1] Vir: https://www.design-management.si/kaj-je-design-management

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice