Na letošnji HealthDay.si konferenci 2021 z naslovom “Biotech Meets Digital”, ki je potekala v četrtek, 18. novembra 2021, smo v ospredje postavili preplet biotehnologije in podatkovne analitike, v korist nas – pacientov. Dogodek je spremljalo več kot 200 udeležencev iz različnih držav, priznanih mednarodnih strokovnjakov ter vodilnih predstavnikov podjetij iz digitalne in biotehnološke sfere. Letošnja konferenca je na enem mestu povezala pomembne akterje: startup in scaleup mednarodna podjetja, zdravnike, strokovnjake in kreatorje politik.

Kakšen je potencial sintetične biologije v medicini, vprašanje etike genetskega zdravljenja bolnikov, kakšne so koristi pacientov »resničnostnih podatkov t.i. real-world data (RWD)«, kako bo v prihodnosti pregled DNK-a postal samoumeven del postavljanja diagnoz pacientov?

Profesor dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je predstavil potencial sintetične biologije v biomedicini, ki omogoča nove pristope k medicinskim aplikacijam, kot denimo razvoj imunoterapije, ki temelji na bioinženirskih celicah in predvsem inženiring T to -celic z receptorji, ki ciljajo na tumor.

O etičnih pomislekih je spregovorila Katherine Littler iz Svetovne zdravstvene organizacije, vodja strokovnega odbora za razvoj globalnih standardov in nadzor človeškega genoma. Fokusirala se je na razmerje med etiko in načinom upravljanja ter na razvoj globalnih standardov genskega urejanja.

Ali ste vedeli, da ima eden od desetih otrok gensko mutacijo, ki lahko povzroči bolezen? Ana Catarina Gomes iz startupa CBR Genomics, nam je predstavila unikatno platformo DNA screening-a. CBR Genomics ponuja nov pregled genskega materiala pri novorojenčkih, ki omogoča odkritja bolezni oz. stanj preden se pojavijo simptomi.

Samo v prvih 9 mesecih tega leta je bilo v startupe s področja medicine vloženih več kot 23 milijard dolarjev. Na konferenci smo gostili številna podjetja, ki dokazujejo, da se Slovenija lahko kosa z globalnimi podjetji. Aleš Štrancar, ustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations – Sartorius, je prepričan, da je za zagotovitev vrhunskih rešitev na globalnem trgu potrebno predvsem vrhunsko znanje.
V zadnjih letih je prišlo do prave renesanse na področju genske in celične terapije in prve terapije so spremenile življenja številnih pacientov.

Kristina Modic iz Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, nam je predstavila uspešno akcijo zbiranja sredstev za nakup naprave CAR-T za napredno zdravljenje raka. Kampanja je povezala skupaj več kot 3750 posameznikov in 250 podjetij in dosegla svoj cilj in še več.

Z zbranimi sredstvi so kupili kar dve napravi in kampanja je dosegla tudi, da je zdravstvo CAR-T projekt popolnoma podprlo. Kristina Modic je bila skupaj s prof. Samom Modicem nagrajena z European Citizen’s Award 2021.
Slovenija ima veliko talenta in če bodo podjetja res fokusirana in imela jasno zastavljen cilj, jim bo uspelo tudi na globalni ravni.

Celotno sporočilo za medije najdete na spodnji povezavi:

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice