Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je v petek, 9. oktobra 2015, v sklopu svoje turneje za predstavitev evropskega Naložbenega načrta obiskal tudi Tehnološki park Ljubljana. Srečal se je z inovativnimi podjetniki, ki imajo potencial, da korenito vplivajo na razvoj slovenskega gospodarstva, in predstavniki dinamične slovenske start-up skupnosti, ki lahko s sodelovanjem in komplementarnim povezovanjem Slovenijo umestijo na zemljevid svetovno znanih podjetniških vozlišč.

Udeleženci podpornega okolja

Na strani podjetniškega ekosistema so se srečanja udeležili predstavniki Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), Iniciative Start:up Slovenija, ABC pospeševalnika, platforme COINVEST in drugi člani domačega start-up ekosistema.

S sodelovanjem do svetovnega vozlišča

Katainen je pohvalil njihove predstavitve o aktivnostih in projektih, ki želijo slovenskemu inovativnemu podjetništvu zagotoviti vso potrebno podporo za globalni preboj. In pozorno prisluhnil Alešu Pustovrhu iz ABC pospeševalnika, ki je poudaril, da člani podpornega okolja s sodelovanjem ter komplementarnim povezovanjem lahko zagotovijo dinamičen razvoj nacionalnega ekosistema in umestijo Slovenijo na zemljevid svetovno znanih podjetniških vozlišč, zanimivih tudi za mednarodne vlagatelje.

Priložnosti, zanimive predvsem za SPS

Na srečanju smo lahko še ugotovili, da bodo priložnosti, ki jih prinašata evropski Naložbeni načrt z Evropskim skladom za strateške naložbe (EFSI), zanimive predvsem za Slovenski podjetniški sklad (SPS), ki se namerava prijaviti na vse relevantne razpise za EFSI sredstva in tako tudi v bodoče zagotavljati učinkovito financiranje inovativnih zagonskih podjetij.

Na SPS-u že zapolnjujemo vrzel pri semenskem financiranju

Sicer pa na SPS-u prek produktov SK75 in SK200 že od lani jeseni učinkovito zapolnjujemo vrzel pri semenskem financiranju inovativnih start-upov. Med njimi so tudi tri obetavna podjetja, ki so se predstavila Jyrkiju Katainenu, in sicer Chipolo s pametnim obeskom za iskanje izgubljenih predmetov, Modri planet z inovativnim 3Dsurveygeodetskim sistemom in Prospeh, ki z aplikacijo OriginTrail sledi izvoru mlečnih in mesnih proizvodov.

Učinkovite tudi improvizirane stojnice

Ker zaradi pomanjkanja časa nismo mogli predstaviti vseh naših SK75 in SK200 start-upov oz. kandidatov, smo nekaterim izmed njih omogočili predstavitve kar na improviziranih stojnicah, ki pa niso pritegnile nič manj pozornosti kot nastopi podjetnikov v živo.

Srečanje se je razvilo v prijetno druženje

Čeprav je bilo srečanje, ki ga je Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji organiziralo z Iniciativo Start:up Slovenija, katere nosilna člana sta strateško povezana Tovarna podjemov Maribor in Tehnološki park Ljubljana, zastavljeno predvsem kot protokolarni obisk, pa se je na koncu razvilo v prijetno druženje in debate o novih skupnih projektih.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice