Javni sklad  RS za podjetništvo je dne 5.4.2019 objavil javne pozive za vavčerje za pripravo digitalne strategije, digitalnega marketinga in digitalnih kompetenc. Pri tem bo pomembno vlogo odigralo tudi Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIH Slovenija), ki vodi katalog strokovnjakov, ki predstavlja pregled izvajalcev, med katerimi lahko za pomoč pri njihovi digitalni preobrazbi izbirajo mikro, mala in srednje velika podjetja pri prijavi na javne pozive za “digitalne” vavčerje. Za brezplačne informacije in pomoč pri pripravi vloge so prijaviteljem na voljo svetovalci mreže Slovenskih poslovnih točk (SPOT).
 
Digitalno inovacijsko stiščišče za potencialne prijavitelje organizira dogodek s predstavitvijo vavčerjev, ki bo v torek, 16.4.2019 ob 13.00 uri na Gospodarski zbornici Slovenije: https://o-sta.si/24218/mikro-mala-in-srednje-velika-podjetja-s-pomocjo-dih-slovenija-do-uspesne-digitalne-preobrazbe.

 

Vir slike: STA

Vavčerji za digitalizacijo
Z aktualnimi javnimi pozivi bodo imela mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP) s sedežem v Republiki Sloveniji možnost hitreje poskrbeti za dvig digitalnih kompetenc, izdelavo digitalne strategije in digitalni marketing. Namen je krepitev razvoja podjetij in inovacij za večjo konkurenčnost gospodarstva in prilagodljivosti podjetij tržnim razmeram. To je še posebej pomembno v luči vedno hitrejše digitalizacije in zagotavljanja konkurenčnosti. Višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo predmeta javnih pozivov na področju digitalizacije za obdobje od 2019 do 2023, znaša 8,5 milijona evrov oziroma približno 2 milijona evrov na letni ravni. Obdobje upravičenosti stroškov in izdatkov pa se je začelo danes in bo trajalo vse do 30. septembra 2023. Za brezplačne informacije in pomoč pri pripravi vloge so prijaviteljem na voljo svetovalci mreže Slovenskih poslovnih točk (SPOT).

Vloga DIH Slovenija
Vsem upravičencem za prijavo na javne pozive na področju digitalizacije so na voljo številni strokovnjaki in programi usposabljanja, ki jim bodo pomagali na poti do uspešne digitalne preobrazbe. Navedeni so v dveh katalogih usposabljanj oziroma svetovanj, ki ju vodi zavod DIH Slovenija in sta objavljena na njihovi spletni strani. Trenutno je vpisanih več kot 230 preverjenih ponudnikov usposabljanj in zunanjih strokovnjakov, katalog pa z novimi vpisi dopolnjujejo vsak mesec. Poleg tega je DIH Slovenija pristojen za podajanje predhodnega pozitivnega mnenja za projekt, ki ga mora pridobiti prijavitelj, in sicer na področju digitalnega marketinga ter za pridobitev vavčerja za digitalno strategijo. Dr. Emilija Stojmenova Duh, direktorica DIH Slovenija, pri tem poudarja, da “je digitalizacija neizbežna, podjetja pa bodo morala čim prej poskrbeti za digitalno preobrazbo, da bodo lahko konkurenčna na hitro spreminjajočemu se trgu. Pri tem podjetjem v DIH Slovenija nudimo podporo za čim lažjo in čim bolj tekočo uvedbo sprememb”. V ta namen bo v torek, 16. aprila, ob 13. uri na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) potekala delavnica za potencialne prijavitelje na omenjene pozive.

DIH Slovenija za digitalno preobrazbo
DIH Slovenija je del več evropskih mrež digitalnih inovacijskih stičišč. Kot nacionalna enotna točka omogoča pomoč podjetjem pri digitalni preobrazbi po načelu “vse na enem mestu”. Za digitalno zrele organizacije je glede na poročilo o digitalnem poslovanju v 2018 štirikrat bolj verjetno, da bodo razvile digitalne voditelje kot manj digitalno zrele. Po besedah dr. Stojmenove Duh naložbe v tehnologijo ter znanja, kompetence in veščine na področju digitalizacije prinašajo tudi višjo dodano vrednost in konkurenčnost. V DIH Slovenija ozaveščajo in zagotavljajo storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih izkušenj in primerov dobrih praks na lokalni, regionalni in mednarodni ravni. Prav tako vladi predlagajo različne ukrepe in omogočajo dostop do podatkov za spodbujanje podjetništva. DIH Slovenija je ustanovila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), strateški partnerji pa so Univerza v Ljubljani s FabLab Mrežo Slovenija, Univerza v Mariboru, Tehnološki park Ljubljana, GROZD Pametne tovarne (na GZS), IIBA Slovenija, Društvo poslovnih analitikov, TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije in Zavod Lesarski grozd. Pridruženi član je High Performance and Cloud Computing Cross-Border Competence Consortium (HPC5).

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Več lahko najdete na:  www.eu-skladi.si

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice