V tehnološkem parku Ljubljana se je 14.11.2016 predstavilo 56 slovenskih start up podjetij in deležnikov slovenskega startup ekosistema, med katerimi je nacionalna komisija izbrala 11 najboljših, ki bodo Slovenijo kot nacionalni ambasadorji zastopali na uglednem dogodku Cenral European Startup Awards 2016 Grand Finale (CESA). 


Cenral European Startup Awards 2016 Grand Finale (CESA), ki ga bo 1. decembra gostil ljubljanaski ABC pospeševalnik, 9 decembra 2016 pa se bodo najboljše ekipe pomerile za končno zmago v okviru dogodka Global Startup Awards 2016, ki bo letos potekal v Kuala Lumpurju v Maleziji. 

Po glasovanju 5 – članske komisije in izidih javnega glasovanja bo Slovenijo na velikem CEE regijskem finalu (CEE – regija srednje in vzhodne Evrope) zastopal tudi Slovenski podjetniški sklad, in sicer v kategoriji najboljši pospeševalniški oz. inkubatorski program – program vsebinske podpore za mlada inovativna podjetja, ki se po principu SPS dvojčka izvaja skupaj s finančno spodbudo semenski kapital za inovativna podjetja – konvertibilno posojilo 75.000 EUR. 

V ostalih kategorijah so finalisti:
·         v kategoriji najboljši ”coworking” prostor Zavod mladi podjetnik,
·         v kategoriji najboljši neodvisni razvijalec iger Dawn of Play,
           v kategoriji ”early stage” startup  DOM DOM (aplikacija Homey) PODPRTO PODJETJE SKLADA
·         v kategoriji najboljši IoT startup ChipoloPODPRTO PODJETJE SKLADA
·         v kategoriji najboljši ”fintech” startup Borza terjatevPODPRTO PODJETJE SKLADA
·         v kategoriji najboljša uporabniška izkušnja EurosenderPODPRTO PODJETJE SKLADA
·         v kategoriji najboljši družbeni vpliv Blub BlubPODPRTO PODJETJE SKLADA
·         v kategoriji investitor leta Jure Mikuž iz RSG Kapital SODELUJOČA DTK
·         v kategoriji najbolj vplivne ženske »startuperke« Alja Isaković,
·         v kategoriji startup leta ekipa GoAvio (Nizkocenovci) PODPRTO PODJETJE SKLADA.

Najboljših 11 slovenskih ambasadorjev je poleg javnega glasovanja določila nacionalna žirija, v kateri so sodelovali Branko Drobnak, Predsednik kluba Poslovni angeli Slovenije, Jakob Gajšek, sousanovitelj ABC pospeševalnika, Marjana Majerič, namestnica direktorja Tehnološkega parka Ljubljana, Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka in Urban Lapajne, organizacijski vodja Inciative Start:up Slovenija. 

Central European Startup Awards (CESA) je serija dogodkov v državah srednje in vzhodne Evrope, ki promovirajo najboljše inovatorje ter deležnike start up ekosistema, na ravni posamičnih držav, nato na ravni celotne CEE regije in na koncu še v okviru globalne mreže Global Startup Awards. Dogodek podpirajo partnerji, kot so Google, IMB, Amazon, SAP in drugi. Letos so v CESA poleg Slovenije sodelovale še Madžarska, Avstrija, Slovaška, Češka, Poljska, Romunija, Bolgarija, Srbija in Hrvaška, ki so prispevale skupaj več kot 700 nomincacij. 

PODROBNO O AMBASADORJIH, KI BODO ZASTOPALI SLOVENIJO NA CESA 2016 GRAND FINALE DOGODKU 

1. Kategorija najboljši ”coworking” prostor

Zavod mladi podjetnik poleg najema virtualne pisarne oz. delovnih prostorov v svojem ”coworking” prostoru zagotavlja celostno paleto kakovostnih storitev, podprtih z bogatimi izkušnjami na področju ustanavljanja podjetij in pravnega, računovodskega ter drugega poslovnega svetovanja. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še KIKštarter, Kreativnica, Poligon kreativni center in Razvojna zadruga Tkalka.
2. Kategorija najboljši pospeševalniški oz. inkubatorski program

Produkt SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, ki obsega konvertibilno posojilo v višini 75.000 € in spremljevalni pospeševalniški program Start:up Geek House je zasnovan tako, da inovativnim startupom s potencialom globalne rasti zagotavlja, da najdejo ujemanje svojega produkta s trgom v najkrajšem možnem času. V zadnjih 4 generacijah startupov (od jeseni 2014 do pomladi 2016) je Sklad z investicijo SK75 podprl skupaj 41 podjetij, ki so skupaj prejela 2,65 mio € investiranih sredstev in sama dodatno zbrala še 1,5 mio kapitala zasebnih vlagateljev. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Inkubator Savinjske regije, Katapult, Ljubljanski univerzitetni inkubator, produkt SK200 Slovenskega podjetniškega sklada in Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske.

3. Kategorija najboljši neodvisni razvijalec iger

V tej kategoriji je bil nominiran le en kandidat, ki je tako avtomatično postal tudi zmagovalec, in sicer ekipa Dawn of Play, ki jo sestavljajo od otroštva zagrizeni igričarji, ki z velikim navdušenjem in strastjo ustvarjajo inovativne in zabavne računalniške igre.         
4. Kategorija najboljši ”early stage” startup

Ekipa, ki razvija aplikacijo Homey, skuša uporabnike na zabaven način pritegniti k opravljanju hišnih opravil. Nad njo so navdušene zlasti ameriške mame, aplikacija pa je zanimiva tudi za slovenske družine. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še 45HC.com, Blub Blub, Feelif in Ulla Labs.
5. Kategorija najboljši IoT startup

Chipolo, ki razvija in po vsem svetu prodaja najglasnejši Bluetooth iskalec izgubljenih predmetov, ki založene ključe, denarnico, telefon, torbico, računalnik … poišče v le nekaj sekundah. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še CarLock, DS Meritve, Nexto, OOSM, Scoutee, Zenodys.
6. Kategorija najboljši ”fintech” startup

Borza terjatev je spletna platforma, ki omogoča malim in srednjim podjetjem, ki so dobavitelji ”blue-chip” in državnih podjetij, da prodajo svoje terjatve in naročilnice na borzi in zanje prejmejo takojšnje plačilo. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Homey, Kripto in Toshl Finance.
7. Kategorija najboljša uporabniška izkušnja

Eurosender je spletna platforma za pošiljanje paketov na katerokoli destinacijo v EU. Z Eurosenderjem je naročanje prevoza oz. dostave paketov preprosto, zanesljivo in cenovno ugodno. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Beeping, Doctrina, InRange, Nexto, OOSM.
8. Kategorija najboljši družbeni vpliv

Blub je ekipa digitalnih strokovnjakov in logopedov, ki revolucionirajo način, kako se otroci učijo govoriti in kako logopedi opravljajo svoje delo. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Feelif, Invented4, Mali junaki, Smart Futuristic, SmartNinja.
9. Kategorija najbolj vplivna startuperka

Alja Isaković je ustanoviteljica gibanja Europe Code Week, nekdanja startuperka v podjetju CubeSensors in doktorska študentka ter asistentka na ljubljanski Fakulteti za računalništvo in informatiko, kjer sodeluje pri raziskavah na področju e-učenja. S svojim delom bi rada pripomogla tudi k temu, da bi tehnologija postala bolj človeška. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Anita Lozar, Cica Gajić Grabovac in Sanja Zepan.
10. Kategorija investitor leta

Jure Mikuž je ustanovitelj in direktor RSG Kapital, prvega in najuspešnejšega slovenskega sklada tveganega kapitala, v katerega so svoj kapital vložila tudi slovenska uveljavljena podjetja, kot so Gorenje, Sava, Kolektor, Instrumentation Technologies in drugi. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Aljoša Domijan (Aguatera), Gregor Pipan (XLAB), Kolektor Ventures, Niko Slavnič (IQBATOR).                                 
11. Kategorija startup leta

Ekipa GoAvio razvija spletno platform za povezovanje nizkocenovnih letov z železniškimi in avtobusnimi prevozi. Tako lahko končnim uporabnikom in velikim spletnim iskalnikom prevozov, kot je denimo Skyscanner, zagotavlja podatke o (naj)cenejših možnostih za prevoz do želene destinacije. V ožji izbor te kategorije so se letos uvrstili še Adora Med, Blub Blub, Chipolo, Feelif, Gotoky, Ulla Labs.

 

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice