Slovensko angleški start-up NERVteh, prejemnik investicije SK50 oz. 50.000 EUR konvertibilnega posojila Slovenskega podjetniškega sklada, niza uspeh za uspehom! Septembra se je s svojim tehnoško in dizajnersko dovršenim simulatorjem vožnje Zetadrive več kot opazno predstavil na enem največjih avtomobilskih sejmov na svetu – frankfurtskem IAA oz. Internationale Automobil-Ausstellung. Že letos poleti pa so se z ameriškim velikanom Google začeli dogovarjati o tem, da bi zanje testirali oz. simulirali vožnjo v samovozečih vozilih.

Uspešen nastop na frankfurtskem avtomobilskem sejmu

NERVteh se je na frankfurtskem avtomobilskem sejmu IAA s svojim simulatorjem Zetadrive predstavil na stojnici podjetja Akrapovič, slovenskega avto-moto velikana za izpušne sisteme, in po besedah ekipe požel veliko navdušenje medijev, obiskovalcev in strokovnjakov za simulatorje vožnje.

Dovršen razvoj in dizajn

Zetadrive simulator odlikuje dovršen tehnološki razvoj z algoritmi, s katerimi želi NERVteh bistveno izboljšati varnost v cestnem prometu, strojno učenje in umetno inteligenco v avtonomnih oz. samovozečih vozilih, kot jih trenutno najhitreje razvija tudi ameriški velikan Google. Za brezhiben dizajn Zetadrive, ki simulira sile, ki delujejo na voznika med vožnjo, pa je poskrbel Gigodesign oz. njihov dizajn pospeševalnik DsgnFwd.

V pogovorih z Googlom

Kot je danes v svoji prilogi Manager poročal časnik Finance, so se pri NERVtehu letos poleti začeli dogovarjati z Googlom o simulacijah avtonomne vožnje. ”Raziskave kažejo, da se ljudje med vožnjo v vozilu brez voznika počutijo drugače, so živčni, nekaterim je tudi slabo. Zato uporabljamo tudi biometriko, spremljamo, kam gleda voznik in spremljamo delovanje možganov s pomočjo EEG,” je za Manager povedal Jaka Sodnik z ljubljanske fakultete za elektrotehniko, ki je tudi vodja ravoja v NERVtehu.

Po besedah direktorja NERVteha Mateja Vengusta pogovori z Googlom še potekajo, zato še ne morejo razkriti več informacij.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice