Več kot 50 vrhunskih govornikov iz skoraj vseh kontinentov sveta, več kot 30 mednarodnih investitorjev in skoraj 700 prijavljenih tujih in domačih udeležencev. To je le nekaj številk, ki opisujejo konferenco PODIM, ki se je odvila 13. in 14. maja 2015 v hotelu Habakuk v Mariboru. Ta je z leti že  postala ena vodilnih konferenc o podjetništvu, inoviranju in sodobnih poslovnih praksah v Alpe-Adria regiji, letos pa je bila  njena osrednja tematika  aktualno sodelovanje med start-upi in uveljavljenimi podjetji. Če k dosežkom PODIMa dodamo 10.452 udeležencev na 349 različnih podjetniških dogodkih, kolikor jih je lani organizirala in izvedla Iniciativa Start:up Slovenija, lahko potrdimo, da smo priča res hitremu in dinamičnemu razvoju nacionalnega start-up ekosistema. Ta vsako leto svoj vrhunec doživi ravno na konferenci PODIM, ki je prvi dan dogajanja slavnostno zaključila z razglasitvijo zmagovalca nacionalnega tekmovanja Start:up Slovenija 2015, ki je postalo podjetje Tibopo d.o.o..  PODIM pa je skupaj s partnerji, ki so se udeležili novinarske konference – Slovenskim podjetniškim skladom, Novo KBM in Gospodarsko zbornico Slovenije, znova dokazal, da sta ravno povezovanje in sodelovanje ključ do uspeha!

Za nami uspešno leto dinamičnega ekosistema!


Da se slovenski podjetniški ekosistem vsako leto bolj krepi in povezuje, poleg rezultatov konference PODIM dokazujejo tudi rezultati delovanja Iniciative Start:up Slovenija v letu 2014 in število udeleženih posameznikov ter start-up podjetij v nacionalnih programih. ”Lani smo namreč z organizacijo in izvedbo 349 podjetniških dogodkov po vsej Sloveniji z 10.452 udeleženci ustvarili toliko podjetniškega udejstvovanja, kot v letih 2012 in 2013 skupaj,” je povedal mag. Matej Rus.

Pozitiven trend se nadaljuje


Pozitiven trend se glede na množičen odziv podjetij ter celotne slovenske start-up skupnosti na letošnje prve razpise Slovenskega podjetniškega sklada za produkte SK75, SK200 in tekmovanje Start:up Slovenija z razpisom P2, nadaljuje. ”Zanje smo v prvem tromesečju izvedli več kot dest predstavitvenih dogodkov oz. delavnic in start:up šol ter prejeli skupaj 142 prijav, od tega 107 prijav na tekmovanje Start:up Slovenija 2015 z razpisom P2, 26 prijav za SK75 in 9 prijav za SK200,” je s konkretnimi številkami smele razvojne korake slovenskega podjetniškega ekosistema podkrepil mag. Matej Rus.

5 finalistov in razglasitev zmagovalcev tekmovanja Start:up Slovenija 2015


Svečan zaključek prvega dne podjetniškega dogajanja v Mariboru se je zgodil na gala večerni prireditvi letos še osmega nacionalnega tekmovanja Start:up Slovenija 2015, na kateri smo spoznali pet finalistov letošnjega tekmovanja, in sicer ekipe start-up podjetij InoVine, Koinhab, Kraken, SBT in Tibopo. Zmagovalca tekmovanja, ki je prejel nagrado, kipec in laskav naziv “Slovenski start-up leta 2015”, je razglasil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zmagovalec je postalo podjetje Tibopo.

Zapolnjena finančna vrzel pri semenskem kapitalu


Po besedah mag. Maje Tomanič Vidovič je Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) v preteklem letu v tesnem sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj začel intenzivno zapolnjevati vrzel pri financiranju mladih podjetij s kapitalom v najzgodnejših razvojnih fazah.

Mednarodno konkurenčen program


Novi viri semenskega kapitala, ki ga SPS dodeluje prek produktov SK75 in SK200, so ob že uveljavljenih zagonskih spodbudah in naložbah družb tveganega kapitala dodatno spodbudil celoten nacionalni podjetniški ekosistem in pomagal so-ustvariti marsikatero novo zgodbo u uspehu. ”Hkrati pa ta postaja vse bolj mednarodno konkurenčen in primerljiv z najbolj uspešnimi start-up ekosistemi na svetu,” je povedala mag. Maja Tomanič Vidovič.


Povezovanje in učenje z vrhunskim mentorji


Finančne spodbude, ki so jih mlada start-up podjetja deležna prek produktov SK75 in SK200, pa tudi tekmovanja Start:up Slovenija z razpisom P2, SPS v tesnem sodelovanju z Iniciativo Start:up Slovenija dodeljuje po načelu ”dvojček”, kar pomeni, da so podjetniške ekipe poleg finančne podpore deležne tudi vsebinske podporo prek intenzivnih mentorsko-izobraževalnih programov.

Povezovanje s start-up pospeševalniki


”Ker s tem lahko podjetjem zagotovimo čim več dejavnikov za preživetje oziroma uspešen tržni preboj in rast, smo se pri izvajanju finančne linije za semenski kapital povezali s pospeševalniki, ki nastajajo v skupni organizaciji javnih subjektov inovativnega okolja. V njih se lahko prejemniki kapitala urijo v metodologijah vitkega in agilnega podjetništva, se povezujejo in učijo ob delu z vrhunskimi start-up mentorji, ki imajo za sabo ogromno podjetniških izkušenj, ter v skupnosti podobno mislečih, ambicioznih posameznikov navezujejo nove poslovne stike,” je poudarila direktorica Sklada mag. Maja Tomanič Vidovič.


Vizija za prihodnost

Podobno kot lani in letos bo SPS tudi v letu 2016 nadaljeval z finančnimi spodbudami za mlada podjetja v vseh razvojnih fazah razvoja podjetja. Podjetjem bodo tako na razpolago posebne spodbude za zagon podjetij P2, za katere bo v letu 2016 skupaj na voljo 2,96 mio EUR. Prek linije semenskega kapitala oziroma razpisov SK75 in SK200 bo prihodnje leto na voljo 2,5 mio EUR, razpisa pa se bosta podobno kot letos izvedla prek dveh odpiranj – pomladnega in jesenskega. ”SPS v letu 2016 ponovno načrtuje razpis za investicije družb tveganega kapitala, vendar je ta finančni instrument trenutno šele v nastajanju, je še povedalamag. Maja Tomanič Vidovič.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice