Med 18. in 20. majem bo v Mariboru konferenca Podim, ki bo v tokratni 40. izvedbi dogajanje prestavila v novo, povsem digitalno dimenzijo. Podim DX, ena izmed najvplivnejših startup & tehnoloških konferenc v Evropi, ki se je letos zaradi spremenjenih okoliščin transformirala v povsem digitalno in online izvedbo, je bila pred dnevi izbrana med 20 najboljših online startup in tehnoloških konferenc v Evropi.

Digitalna izvedba je organizatorjem omogočila, da so v bogat program vključili najboljše serijske podjetnike in investitorje, ki so svoja podjetja prodali korporacijam za devetmestne vsote.

 

100 govorcev, več kot 1000 udeležencev

Na novinarski konferenci so predstavili bogat program, ki se bo odvil v dveh dneh in pol ter bo  popolnoma digitaliziran. Na ta način bodo organizatorji omogočili udeležbo več kot 100 govorcev in več kot 1000 udeležencev s celotnega sveta.

Podim že tradicionalno podpira Mestna občina Maribor, dogodek kot del vizije razvoja mesta vidi tudi župan Mestne občine Maribor SašaArsenovič: “Želimo si, da bi mesto izkoristilo vse svoje naravne in razvojne potenciale. Cilj je, da bomo še bolj ponosno mesto, da se bomo lahko pohvalili z narejenimi stvarmi. Vem pa, da tudi s tem dogodkom skupaj kažemo, da Maribor živi in se premika. Ustvarjamo pozitiven trend in se zahvaljujem ekipi Podima za vso preteklo delo in za delo v prihodnje, ker mislim, da je to prava stvar, če želimo spodbuditi rast prebivalstva in dvigniti dohodke v regiji.

podim12020  

 

Tudi Univerza v Mariboru, nosilec patforme Innovum, je že od začetka vpeta in je del Podim-a. Ob tem  predstavlja tudi vir inovacij in talentov, ki napajajo ta ekostistem zagonskih podjetij ob inovacijah, s katerimi uveljavljena podjetja krepijo svoj konkurenčni položaj na trgu. Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. ZdravkoKačič je poudaril pomen izobraževanja in prenosa znanja, sploh med mladimi. Prav tako pa se na mariborski univerzi zavedajo pomena digitalizacije, ki je v pičlih dveh mesecih prehitela skorajda 2-letno napoved rasti uporabe te tehnologije za tovrstne množične mednarodno obarvane dogodke, kot je Podim. “Izobraževanje novega kadra, kar je eno izmed osnovnih poslanstev Univerze, neposredno zadeva tudi Podim konferenco. Tudi sam menim, da je način, kako je Podim v teh časih izveden, dokaz, da je v našem okolju veliko inovativnosti, veliko razvojnega potenciala. Ta dogodek vidimo kot enega ključnih na področju povezovanja deležnikov, izmenjave mnenj in nek navdih za delo vseh, predvsem manjših podjetij, startup podjetij za naprej,” je dejal Kačič.

podim 2020  

Medtem pa Slovenski podjetniški sklad s svojimi finančnimi in nefinančnimi programi podpira zagonska podjetja s potencialom hitre rasti. Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič Vidovič je poudarila pomen državne pomoči startup podjetjem, ki so se v teh kriznih časih znašla na tankem ledu. Kaj bodo letos namenili zagonskim podjetjem?

“Mi smo oblikovali tako imenovani Startup plus program, ki vključuje celovito finančno in nefinančno podporo najbolj perspektivnim startupom na enem mestu. Program, ki je dolgoročen, se bo izvajal vsaj pet let. Začeli smo ga v lanskem letu in skupaj prinaša kar 30 milijonov evrov.”

Podim konferenca za sklepanje novih poslov

Spregovorili so tudi o pomenu Podim platforme za sklepanje poslov, saj povezuje partnerje za sklepanje investicij in poslovnega sodelovanja ter tako podpira nove poslovne priložnosti v globalnem merilu.
Toni Balažič, glavni izvršni direktor Panvite in korporativni partner Podima DX, je poudaril, da se njihovo podjetje močno usmerja na področje sodobnih tehnologij pri pridelavi hrane, kar bo v prihodnosti zagotavljalo prehransko neodvisnost in manj obremenjujoč vpliv na okolje. “Zavedati se moramo, da ima eno od največjih prehranskih podjetij na svetu, Nestle, sedež v Švici, ki tudi ni največji trg, niti ni največja država na svetu, daleč od tega. In mislim, da ima Slovenija dovolj sposobnih ljudi, da lahko participiramo na tem in smo lahko seveda tudi mednarodno bolj uspešni pri tem, je dejal Balažič.

Tudi Gregor Rebolj, serijski podjetnik in soinvestitor v sklad Silicon Gardens II, v čigar portfelju so nekatera najvidnejša imena slovenskega startup okolja, ter partner Podima DX, se strinja, da se v vsaki krizi določene karte pomešajo in da se tudi poligon spremeni, vendar če so podjetniki dovolj pazljivi, lahko vidijo tudi določene priložnosti, ki jih morajo nato pravilno uporabiti. O tem, zakaj priporoča obisk Podima, pa pravi: Začne se pri tem, da novi potencialni podjetniki vidijo, da se da narediti, da vidijo, da se sami potem tudi lažje odločajo za nove podjetniške poti, in to se najboljše prikazuje s tem, da gledajo, kar so naredili drugi. To je en ključen element zdravega podjetniškega ekostistema. Druga pomembna stvar pa je, da so podjetniki med sabo pripravljeni deliti znanje.

Kriza lahko prinese tudi uspeh

V kriznih časih pa se je potrebno zavedati, da obstajajo tudi poslovne priložnosti, ki jih startup podjetja znajo izkoristiti. Tako so denimo v podjetju Mali junaki, ki so lani na Podimu postali slovenski Start-up leta 2019, v teh dveh mesecih dosegli eksplozivno rast. Mic Melanšek, soustanovitelj Malih junakov: Mi smo tole krizo zajeli z veliko žlico. Na srečo naš poslovni model to dovoljuje. Trenutno smo v sedmih državah in v roku 14 dni se širimo še na dva nova teritorija, v Španijo in Avstralijo. Zanimiva zadeva se je zgodila z našimi brezplačnimi pobarvankami, ki smo jih začeli podeljevati v državah, za katere sploh nismo pomislili, da se bomo vanje kadarkoli podali in se je izkazalo zelo veliko zanimanje. Tak primer je recimo Južna Amerika. Kar se zdaj počasi kaže kot potencialni naslednji trg. Tudi glede zaposlovanja se nismo ustrašili, ampak smo še bolj agresivno pristopili k iskanju strokovnih kadrov, ki jih bomo potrebovali. Takoj po tem, ko bo te krize konec, da se ne bomo potem vprašali kaj bomo pa sedaj delali, ampak da pridemo čez krizo močni in pripravljeni na to. Letošnje leto je leto produktov za nas. Lansiramo veliko število novih knjig, komplementarnih produktov, eksperimentiramo, in to je tisto, kar nas žene naprej.

Maja Voje, ustanoviteljica Growth Lab-a, članica jedrnih ekip startupov in mentorica startupom v okviru Startup Plus Programa, je spregovorila o pomembnosti rasti podjetij tudi v kriznem obdobju in da je digitalizacija v tem času ena boljših revolucij. “Najbolj pomembna stvar, ki jo zdaj lahko delamo, je vlaganje vase, v svoje kadre, v to, da še vedno zaposlujemo oziroma da se pripravljamo na čase, ko se bomo morali zelo hitro odzvati. Digitalizacija je tako ena izmed najboljših stvari ta trenutek.”

Pozitivno izkušnjo doživljanja krize v času korona virusa je omenila tudi Cica Gajić Grabovac, soustanoviteljica podjetja Ulla Labs, finalista Start-up leta 2016 in prejemnika zagonske spodbude P2 Slovenskega podjetniškega sklada, ter mentorica startupom v okviru Startup Plus Programa. Povpraševanje po produktih, kot je njihov, je v tem času bilo veliko, zato je kriza njihovo podjetje naredila močnejše. “Dobro smo se spopadli z vsemi ovirami, ki nam jih je prinašal ta čas. Vmes pa smo se fokusirali še na oblikovanje oziroma izdelavo novega izdelka, ki ga bomo predstavili septembra, ki bo tudi na področju zdravega življenja in se že veselimo, da bomo lahko tudi vam kaj več povedali.”

Na letošnji Podim DX konferenci, ki bo potekala med 18. in 20. majem, bo častna govorka Margrethe Vestager, podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za digitalizacijo.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice