Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ponujata letos prenovljeno zagonsko subvencijo P2, ponovno je na volj konvertibilno posojilo SK75, produkt SK200 pa je preoblikovan in ponuja mladim inovativnim podjetjem s potencialom globalne rasti ponuja soinvestiranje s poslovnimi angeli ali soinvestiranje s korporacijami do višine 650.000 EUR.

Podpora startup podjetjem se močno krepi in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo preko Slovenskega podjetniškega sklada v prihodnjih petih letih za zagonska podjetja namenilo največ podpore v zgodovini Slovenije. Hkrati podporo startupom krepi tudi Evropa, podjetniško skupnost pa še dodatno povezuje Evropski teden podjetništva (Startup Europe Week), ki mineva v znamenju podjetniške pomladi. Otvoril ga je Forum 100 % Start:up PLUS+ v Tehnološkem parku Ljubljana, s koristnimi informacijami za podjetnike ga bodo nadaljevali roadshow dogodki v sedmih mestih po Sloveniji.

 

Vir slike: Start:up Slovenia

Forum 100 % Start:up PLUS+ je podjetnikom, ki iščejo financiranje, mentorje in programe za uresničitev svojih podjetniških idej, ponudil vse ključne informacije o prijavi na razpis P2, ki letos prinaša kar nekaj pomembnih novosti, predvsem prednosti za prejemnike.

Da je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prepoznalo velik potencial startup podjetij, “saj gre za podjetja z ambicijo, da postanejo hitro rastoča podjetja z visoko dodano vrednostjo”, je že v uvodnem nagovoru dejala mag. Alenka Marovt, sekretarka Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo v Sektorju za podjetništvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). In dodala, da je prav to razlog za nekaj učinovitih ukrepov in programov za spodbujanje podjetij v začetnih fazah razvoja, kamor sodijo predvsem brezplačne storitve institucij podpornega okolja (SPOT Svetovanje in SIO – subjekti inovativnega okolja) ter finančne spodbude Slovenskega podjetniškega sklada v obliki začetnih investicij za inovativne startupe in startupe na problemskih območjih ter semenski kapital.

“Oba ukrepa sta kombinirana z vsebinsko podporo v obliki mentoriranja, svetovanja, usposabljanja in mreženja. Pravkar pa oblikujemo nov projekt, s katerim bomo podprli vsaj 120 podjetij z usposabljanjem oziroma pospeševalniškim programom v tujini. Seveda pa to še ni vse: aktualni so tako imenovani vavčerji, to so enostavne oblike spodbud nizkih vrednosti,” je dejala Marovtova in naštevala še dalje: “Pripravili pa smo tudi program digitalizacije in digitalne transformacije s konkretnimi komplementarnimi ukrepi. Pomembna se nam zdi tudi krepitev blagovnih znamk. Pri pripravi ukrepov pa poslušamo predvsem startupe. Zato je Vlada RS v letu 2018 sprejela Akcijski načrt Slovenija – dežela startupov, ki zajema izzive, s katerimi se startup podjetja srečujejo in aktivnosti ter predloge rešitev.”

Prijava v predselekcijo P2 prinaša koristi

Urban Lapajne, koordinator Start:up Slovenija, je podrobneje spregovoril tudi o predselekcijskem postopku, ki ga za Slovenski podjetniški sklad izvaja Start:up Slovenija, udeleženci pa si lahko z udeležbo v predselekciji in na demo dnevu zagotovijo do 35 od skupaj 100 možnih točk za pridobitev nepovratne subvencije P2 v višini 54.000 evrov.

V letu 2019 bo Slovenski podjetniški sklad zagonskim in mladim podjetjem skupno preko razpisov zagonskih spodbud (P2) in semenskega kapitala (konvertibilna posojila, kapitalski vložki) ponudil 5,91 mio EUR, kar naj bi zadostovalo za podporo za okoli 118 zagonskih podjetij. Razpis P2, v okviru katerega lahko inovativna zagonska podjetja prejmejo 54.000,00 EUR zagonskih sredstev za razvoj inovativne in visokotehnološke rešitve, je že objavljen.

“V letošnjem letu bo ponovno na voljo tudi konvertibilno posojilo (SK75) v višini 75.000 EUR, ki omogoča mladim inovativnim podjetjem prodor in hitro širitev na trgu. Produkt SK200 letos dobiva novo podobo, in sicer bodo mlada inovativna podjetja s potencialom globalne rasti preko direktnih kapitalskih vložkov lahko prejela soinvestiranje s poslovnimi angeli ali soinvestiranje s korporacijami do višine 650.000 EUR. Pozabiti pa ne smemo, da lahko mlada podjetja s potencialom globalne rasti pridobijo tudi tvegan kapital, in sicer preko Srednjeevropskega sklada skladov za tvegan kapital (CEFoF) preko izbranih družb tveganega in zasebnega kapitala tudi do višine 8,000.000 evrov,” je povedala direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič Vidovič.

SPS je preko omenjenih razpisov do sedaj podprl preko 670 inovativnih podjetij s potencialom globalne rasti, od tega preko 590 v okviru zagonske spodbude P2, 63 podjetij preko konvertibilnega posojila SK75 in 12 podjetij preko kapitalskih vložkov SK200. “Vsa podprta podjetja so ustvarila preko 1000 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, se razvijajo in rastejo še naprej,” je še dejala mag. Maja Tomanič Vidovič.

 

Vir slike: Start:up Slovenia

Direktor Tehnološkega parka Ljubljana Matej Cerar je govoril o krepitvi kulture sodelovanja v startup ekosistemu, kar lahko vodi do prebojnih dosežkov: Poslanstvo inovacijskega startup ekosistema je vzpodbujanje kulture kreativnosti, vzpodbujanje sodelovanja nosilcev znanja – raziskovalno-izobraževalnega sektorja, družb zasebnega prava in ustvarjalcev politik – z interdisciplinarno sintezo družboslovnega in naravoslovnega znanja.”

Da lahko le z drugačnim razmišljanjem in povezovanjem disciplin pridemo do prebojnih dosežkov, katerih namen naj bi bila večja kvaliteta življenja vsakega izmed nas, je še dejal Cerar in dodal: “Tudi subjekti inovativnega okolja v startup ekosistemu nismo izjema in za nas veljajo enake zakonitosti. Tudi sami jih moramo spoštovati in z zgledom mladim kazati pot k uspehu, ki že od začetka človeške družbe temelji na sodelovanju.”

Podjetniki za podjetnike z izkušnjami iz prve roke

O tem, kako z validacijo produkta do prvih strank, investitorjev in partnerjev, so na podlagi lastnih izkušenj govorili mladi podjetniki, še posebej bogata pa je bila udeležba predstavnikov investitorjev, ki so pred novim valom zasebnega financiranja zagonskih podjetij odgovorili na vprašanja kdo, kdaj in s koliko denarja prihaja v Slovenijo in širšo regijo.

Jan Dobrilovič iz Beepinga, Slovenskega start:upa leta 2018, je govoril o tem, kako so s sistematičnim pristopom dokazali, da lahko uredijo trg čistilnih storitev, Marin Medak (Della Spina) in Primož Mahne (Gigodesign), sta ponudila izjemno zanimiv vpogled v to, kako so preverili trg za novo storitev v sicer tradicionalni panogi korekcijskih očal, Rok Upelj iz Movalyse pa je govoril o izjemno pomembnem partnerstvu startupa z uvejavljenim podjetjem. Ekipa Movalyse namreč z Zavarovalnico Sava razvija sodobno zavarovanje za motocikle.

Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, pa je v pogovoru z  Majo Tomanič Vidovič (Slovenski podjetniški sklad), Brankom Drobnakom (Poslovni angeli Slovenije), Juretom Mikužem (South Central Ventures), Aljošo Domijanom (ABC pospeševalnik), Alexandrom Massartom (Blend Ventures) in Petrom Ribaričem (Silicon Gardens) govoril o desetinah milijonov evrov, ki prihajajo preko skladov v regijo, pa tudi o javnem denarju, ki je na voljo in predvsem o razlikah v pričakovanjih zasebnih in javnih investitorjev.

Dodana vrednost letošnjega Foruma 100 % Start:up PLUS+ je bil sklop delavnic, predstavitev in osebnih svetovanj, namenjenih startup podjetnikom. S konkretnimi in uporabnimi informacijami so lahko bolj učinkovito gradili svoja startup podjetja, še posebej zanimive so možnosti čezmejnega sodelovanja, predvsem vstop in širitev na avstrijski trg.

 

Vir: Start:up Slovenia

Po Forumu še sklop roadshow dogodkov

Predstavniki podjetništvu podpornega okolja pa bodo podjetnike s tehtnimi argumenti, zakaj se je dobro udeležiti predselekcije za razpis P2, prepričevali tudi na roadshow dogodkih, ki bodo med 13. in 19. marcem potekali v sedmih slovenskih mestih:

Časovnica prijave v razpis P2

Rok za prijave v predselekcijo Start:up Slovenija: 26. marec 2019 do polnoči na prijave.startup.si.

DEMO dan: 16. in 17. april 2019   

Rok za prijav na razpis P2 SPS: 19. april 2019.

Z vsa dodatna vprašanja in informacije smo na voljo.

 

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice