Včeraj se je s slavnostno razglasitvijo najboljših inovacij uspešno zaključil 10. Slovenski forum inovacij. Lucky3in1 je najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov, robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij podjetja Arhel d.o.o. je premagalo konkurente v kategoriji mikro podjetij, v kategoriji malih podjetij je najboljša inovacija Subglider podjetja Maremico d.o.o. ter v kategoriji srednjih in velikih podjetij razvoj visoko ogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja. Posebno priznanje za inovaciji z družbenim učinkom sta prejeli inovaciji robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij in leseno okno ReWin.Skupno se je na 10. Slovenskem forumu inovacij, ki je potekalo 17. in 18. novembra 2015 v Športnem centru HIT v Šempetru pri Gorici, predstavilo 45 najboljših inovacij, ki so sodelovale v okviru vseslovenskega izbora in med katerimi jih je že več kot 65 odstotkov v fazi izvedbe oziroma realizacije. Rdeča nit letošnjega dogodka, ki se iz razstave invencij in inovacij spreminja v mednarodno srečanje podjetnikov in investitorjev, je reinovacija, nujnost nenehnega inoviranja in prilagajanja na spremembe v okolju kot recept za dolgoročni uspeh.
Letošnji dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

Mag. Gorazd Mihelič, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija je v svojem uvodnem nagovoru izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so slovenski inovatorji Slovenski forum inovacij prepoznali kot odskočno desko za preboj njihove inovacije na slovenski, pa tudi na mednarodni trg.»V vseh teh letih se je za sodelovanje na forumu prijavilo več kot 1600 inovacij, javnosti pa se jih v obliki razstave predstavilo 460. Ta dogodek dokazuje, da smo Slovenci inovativen narod, saj slovenska podjetja in posamezniki intenzivno razmišljajo o novih izdelkih, iščejo nove priložnosti in rešitve za rast in razvoj.« Poudaril je, da SPIRIT Slovenija ponuja različne podporne ukrepe, ki spodbujajo slovenski inovativni potencial. Sicer pa je vizija agencije SPIRIT Slovenija, da dogodek postane ena od pomembnejših inovacijsko-investicijskih prireditev v tem delu Evrope, s tem pa prispeva k vzpostavljanju poslovnih vezi med slovenskim in tujim inovativnim potencialom.

Spodbujanje podjetništva, inovacij in s tem tehnološkega razvoja, je ključni vzvod za rast produktivnosti ter posledično rast slovenskega gospodarstva in njegovo konkurenčnost, je poudaril Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. ” Največja konkurenčna prednost Slovenije so ljudje, ki znajo razmišljati, so odprti in imajo ideje, jih znajo uresničevati in tudi prodati. Čas je, da tudi navzven pokažemo svoj inovacijski potencial, katerega sodeč po vsakoletnih prijavah inovacij v Sloveniji res ne manjka. Zaradi značilne velike odprtosti slovenskega gospodarstva lahko večja internacionalizacija pomembno pripomore k hitrejši rasti gospodarstva. Internacionalizacija inovativnih, drznih idej, je pomembno področje, ki ga podpiramo tudi na našem ministrstvu,« je dejal. Po njegovih besedah je bistveno, da država ustvarja pogoje za rojevanje in uresničevanje idej, kar je tudi eno izmed pomembnih področij, ki bodo sofinancirana tudi v novi finančni perspektivi.

Najboljše inovacij v posameznih kategorijah:

  • Najboljša inovacija v kategoriji posameznikov ali skupine posameznikov je inovacija Lucky3in1, avtorja Matjaža Loca.


  • Najboljša inovacija v kategoriji mikro podjetij je inovacija Robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij, ki jo je prijavilo podjetje Arhel, d. o. o.


  • Najboljša inovacija v kategoriji malih podjetij je inovacija Subglider, ki jo je prijavilo podjetje Maremico, d. o. o.


  • Najboljša inovacija v kategoriji srednjih in velikih podjetij je Razvoj visokoogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja, ki jo je prijavilo podjetje Acroni, d. o. o.


  • Posebno priznanje za inovacijo z družbenim učinkom sta prejeli inovaciji Robotsko plovilo za zaznavanje in kontrolo cianobakterij podjetja Arhel, d. o. o. in Leseno okno ReWin, podjetja M Sora, d. o. o.

V ocenjevanju za predstavitev na 10. Slovenskem forumu inovacij je sodelovalo 87 inovacij, ki so jih poslala podjetja, inovatorji in podjetniki posamezniki, raziskovalno-razvojne inštitucije ter študenti in dijaki. Strokovna ocenjevalna komisija, sestavljena iz 36 uglednih slovenskih strokovnjakov, je inovacije ocenjevala s tehničnega, vsebinskega, inovacijskega in podjetniško-poslovnega vidika. Ključni kriteriji ocenjevanja so bili: izvirnost ideje, stopnja novosti, tržna privlačnost, praktična in uporabna izvedljivost, stopnja izvedbe oziroma dodelanosti, ekonomski učinki in neposredni družbeni učinki. Med prijavami so bila zastopana zelo raznolika vsebinska področja, največ jih je bilo s področja računalništva in informatike, elektrotehnike in telekomunikacij, strojništva, arhitekture in gradbeništva, športa in rekreacije ter ekologije. Največ prijav so oddali inovatorji posamezniki oziroma skupine inovatorjev, in sicer 34. Sledijo jim mikro, majhna in srednja podjetja s 23 prijavami, 5 prijav so oddala velika podjetja in 3 prijave razvojno-raziskovalne organizacije. Največ je bilo prijavljenih inovativnih proizvodov, kar 50, in 37 inovativnih storitev.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice