Slovenski podjetniški sklad je letos dopolnil trideset let uspešnega delovanja. Glede na življenjski cikel je tako rekoč v najbolj živahnih, kreativnih in energičnih letih. Dopolnil pa jih je žal v času globalne nestabilnosti, zato je naša obletnica nehote dobila nek priokus zaostrenih razmer in predvsem vsesplošne negotovosti, ki nam ne dopušča sproščenosti. Kljub temu pa smo obletnico uspešnega delovanja proslavili na slavnostnem dogodku, ki je potekal 13. decembra 2022 v hotelu City Maribor.

Slovenski podjetniški sklad je znan po odobravanju finančnih pomoči mikro, malim in srednje velikim podjetjem. V 30 letih delovanja je svoje naloge opravljal zelo uspešno, kar se kaže v več kot 31.000 podprtih projektov ter okoli 2 mrd EUR odobrenih spodbud. Zagotovo si prisluži čisto odliko, kar sta potrdila tudi slavnostna govornika na prireditvi generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Jernej Salecl ter državni sekretar za lesarstvo, regionalni razvoj in notranji trg na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Dejan Židan.

Prisotne je na sprejemu nagovorila tudi direktorica SPSa, mag. Maja Tomanič Vidovič, ki je predstavila osupljive rezultate poslovanja in rasti SPS-a v zadnjih tridesetih letih. Še posebej je izpostavila, da je bila pospešena rast SPS-a najbolj vidna v zadnjih 5ih letih, saj so globalne nestabilnosti, posledice COVID krize pripomogle k še večji angažiranosti pri pomoči slovenskim podjetjem.

Dogodka so se udeležili tudi visoki predstavniki s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ostalih vladnih služb, ki so si uvodoma ogledali predstavitveni video SPS-a:

Prisotni so si ogledali tudi predstavitve nekaterih uspešnih podjetij, katerih »zgodbe« so bile podprte s strani Slovenskega podjetniškega sklada in so osredotočene na nove mejnike, ki jih prinaša prihodnost. To so trajnost, naložbe v čisto energijo, naložbe v zdravje ljudi, v zdravje družbe kot celote ter digitalne rešitve za naša življenja.

Podjetje Dewesoft je na dogodku predstavil soustanovitelj podjetja Andrej Orožen in poudaril, da v podjetju z inovacijami spreminjajo svet, saj verjamejo, da je povezljivost globalna prednost.

Spoznajte podjetje Dewesoft d.o.o. izdelava programske opreme in proizvodnja elektronskih komponent.

Podjetje Energen je predstavil direktor podjetja, Marko Seršen in poudaril, da z njihovimi rešitvami skrbijo ter zagotavljajo varnejše ter ekonomsko ugodnejše oskrbe z energijo.

Spoznajte podjetje Energen, energetske storitve, d.o.o.

Podjetje Educell je predstavil direktor podjetja dr. Lenart Girardon in poudaril, da sta njihova predanost in izkušnje slovenskih strokovnjakov zagotovilo za najvišjo kakovost celičnih pripravkov.

Spoznajte podjetje Educell podjetje za celično biologijo d.o.o.

Podjetje Lumar IG pa je predstavila ga. Nataša Teraz, vodja razvoj in trajnosti, ki je prisotne seznanila z dejstvom, da v podjetju Lumar soustvarjajo trende sodobne trajnostne gradnje, s katero doprinesejo k prijetnejšemu in okolju prijaznejšemu bivanju.
Spoznajte LUMAR INŽENIRING podjetje za inženiring in storitve d.o.o.

Doseženi rezultati zadnjih 30 let so prikazani v številkah in dejstvih v Brošuri. Vsem, ki so sodelovali pri ustvarjanju teh rezultatov, se je v imenu institucije in v svojem imenu še posebej zahvalila mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica SPSa.

Zadnjih trideset let je bilo obdobje številnih inovacij in novih naložb, ki so spremenile naš svet. Del teh naložb je bil deležen tudi podpore Sklada. Je pa res, da je ta preboj bil ustvarjen tudi na račun fosilnih goriv, potrošniških dobrin in neenakomerne globalizacije, ki so sprostila priložnosti hitre rasti in oblikovala družbo, kot jo poznamo. Toda ta hiter napredek je imel tudi svojo ceno, ki smo jo začeli plačevati v zadnjih letih, v zadnjih dveh letih še bolj pospešeno. Živimo v času zgodovinskih sprememb. Vstopili smo v obdobje preobrazbe v bolj pravičen, miroljuben in trajnosten svet. Zato moramo ponovno ovrednotiti, kaj je pomembno za našo družbo in s tem pomembno za naše gospodarstvo.

Kljub svečanemu trenutku in odličnim rezultatom smo se tudi na Skladu tako prisiljeni osredotočiti na nove mejnike – dekarbonizacija, elektrifikacija, trajnost, naložbe v čisto energijo, naložbe v zdravje ljudi, v zdravje družbe kot celote in v digitalne tehnologije. Slednje ne smejo služiti zgolj za iskanje novega ugodja, temveč predvsem za iskanje digitalnih rešitev za naša življenja in za naš planet. Zadnje izkušnje so nam pokazale, kako pomembno je biti agilen, ustvarjalen in hiter, kako bistvene so v resnici inovacije in nove tehnologije, ki temeljijo na znanosti in raziskavah, sodelovanju in na podjetniškem duhu. Zato bo fokus spodbud Slovenskega podjetniškega sklada, ob podpori resornega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ostalih vladnih služb, predvsem v povečanju deleža podpprtih podjetij, ki uvajajo nove tehnologije in inovirajo na vseh področjih, ki imajo in bodo imela tudi v prihodnje pozitivni vpliv na začeto preobrazbo naše družbe kot celote.

Prepričani smo, da moramo zdaj bolj kot kdaj koli prej stopiti skupaj in narediti konkretne korake pri izpolnjevanju zavez za boljši jutri. Danes potrebujemo akcijo, konkretne rešitve, implementacijo in solidarnost. Za novih 30 let!

Slovenski podjetniški sklad

Za konec citat priznane evropske znanstvenice
ki pove več od vseh napisanih strategij:


Marie Curie (1867-1934):
”You can not hope to build better world
without improving the individuals.
Everyone of us matter.”

Oglejte si videoposnetek celotnega dogodka (avtor Mediaspeed):

Fotogalerija dogodka (avtor Mediaspeed):

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice