Zaključna prireditev izbora Slovenski start:up leta 2020, ki je letos zaradi razmer izjemoma potekala v hibridni izvedbi in jo je bilo moč v celoti v živo spremljati preko Facebook strani Start:up Slovenija, je prinesla novega prejemnika kristalnega kipca – to je ekipa podjetja InstaText, Slovenskega start:upa leta 2020!

Ekipa, ki ustvarja spletno platformo InstaText, ki na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst, kako ga narediti bolj berljivega in razumljivega, je v finalu najbolj prepričala ocenjevalno komisijo, ki je ocenjevala še ekipe podjetij Evegreen, ki razvija 100 % bio-razgradljivein naravi prijazne materiale na osnovi organskih odpadkov,  Influee, ki razvija platformo, na kateri lahko podjetja na enem mestu najdejo kreatorje vsebin in influencerje za svoje občinstvo, Grid instruments, ki razvija sistem Gridscope, ki elektrodistribucijskim podjetjem omogoča dobro poznavanje omrežja in posledično premišljeno načrtovanje razširitve ter ojačitve svoje infrastruktur, in Mouzen, ki je razvilo ergonomični pripomoček, ki med delom za računalnikom optimizira položaj roke, s tem pa zmanjša napetost v zapestju in ramenih.

 

 

“Grammerly na steroidih z več kot 3.000 aktivnimi uporabniki”

InstaText je spletna platforma, ki na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst, ga narediti bolj berljivega in razumljivega. Za razliko od Grammarly-ja, ki je osredotočen na slovnične popravke, InstaText besedila obogati, saj piscu ponudi predloge za izboljšano besedišče ter ustreznejšo rabo besed, popravi pa tudi slovnične napake. Če je potrebno, preoblikuje celoten stavek in ga umesti v kontekst besedila. Samo v prvih treh mesecih, odkar je ekipa rešitev lansirala na trg, je zaposlenim v akademskih krogih prodala za več kot 30.000 evrov licenc. Trenutno imajo več kot 3.000 aktivnih uporabnikov. Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki za umetno inteligenco, jezikovne tehnologije oziroma naravne obdelave jezikov ter razvoja programske opreme. 

Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki za umetno inteligenco, jezikovne tehnologije oziroma naravne obdelave jezikov ter razvoja programske opreme. 

Zmagovalca izbrala ugledna komisija

Ocenjevalno komisijo letošnje nagrade Slovenski start-up leta so sestavljali ugledni slovenski podjetniki, mentorji, vlagatelji in člani podpornih inštitucij, ki s svojim aktivnim delovanjem razvijajo slovenski startup ekosistem. To so bili uspešen podjetnik in ugleden profesor na Stanfordu Jure Leskovec, soustanovitelj več globalnih tehnoloških podjetij Tomaž Štolfa, soustanovitelj Malih junakov Mic Melanšek, investitor, podjetnik, raziskovalec in profesor Aleš Pustovrh ter direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič.

Komisija je ocenjevala kandidate po štirih kriterijih, in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih. Na koncu je komisija svojo predstavo o tem, kaj prestavlja slovenski start-up leta strnila takole: “To je podjetje, ki ima ambicije na dolgi rok, ima potencial globalne rasti, ima neubranljivo konkurenčno prednost v svoji niši, trdno stoji na svojih nogah in kot zadnje, a zelo pomembno za Slovenijo, je del skupnosti, iz katere najprej črpa in nato, po poti uspeha, vanjo tudi vrača.”

Projekt aktivnih deležnikov slovenskega startup ekosistema

Nagrada Slovenski start:up leta je projekt aktivnih deležnikov slovenskega startup ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva. Glavni organizator projekta je Start:up Slovenija, soorganizatorji in sofinancerji pa Slovenski podjetniški sklad, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj.

Avdio in video izjave

  • Matej Guid, InstaText: avdio / video
  • Aleš Cantarutti, sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo: avdio / video
  • Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada: avdio / video
  • Matej Rus, vodja skupnosti Start:up Slovenija in direktor Tovarne podjemov: avdio / video
  • Urban Lapajne, Start:up Slovenija: avdio / video
  • Urban Kuhar, Grid instruments: avdio / video
  • Urban Cvek, Influee: avdio / video
  • Eva Štraser, Evegreen: avdio / video
  • Tine Lenart, Mouzen: avdio / video
  • Podelitev nagrade: video
Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice