Socialno podjetništvo, kakor vsak drugi tip podjetništva, temelji na podjetniški ideji, ki rešuje družbeni problem, poslovnem modelu, ki zagotavlja finančno vzdržnost, ter organizacijski strukturi podjetja, oblikovani po načelih demokratičnosti in enakopravnosti zaposlenih ter družbenikov. Socialni podjetnik ali podjetnica sta podjetnika z izrazitim čutom odgovornosti za soljudi in družbo. Svoje izdelke ali storitve prodajata na trgu, ob tem pa uporabljata klasična podjetniška znanja in veščine, a vendar ustvarjanje dobička ni glavni cilj njunega dleovanja. Predvsem zaznavata in rešujeta aktulane družbene probleme z družbenimi inovacijami na tržni način.

Socialno podjetništvo ni povezano s socialno pomočjo ali drugimi mehanizmi socialnih transferjev. Besedna zveza »socialno podjetništvo« je prevod angleškega social entrepreneurship, ki ga lahko prevedemo tudi kot družbeno podjetništvo ali podjetništvo z družbenim učinkom. Socialna podjetja pospešujejo napredne družbene spremembe. Za reševanje pomembnih globalnih in lokalnih družbenih problemov, s katerimi se vse intenzivneje soočamo, socialna podjetja na povsem nov način uporabljajo trežno naravnane prijeme in strategije.

 
Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice