Startup podjetje Next d.o.o., ki razvija spletno platformo Beeping, je leta 2015 s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejelo konvertibilno posojilo v višini 75.000 EUR, na slovesnem zaključku prvega dne mednarodne konference Podim v Mariboru, pa je prejelo tudi naziv slovenski startup leta 2018.

Za nagrado se je v finalu potegovalo pet startupov, ki so jih prek javnega poziva predlagali najaktivnejši deležniki slovenskega startup ekosistema, po predstavitvah pa izbrala strokovna komisija. Preostala štiri podjetja, ki so se še potegovala za ta laskavi naziv so Event registry (rešitev, ki s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja v realnem času zbira in analizira novice iz vsega sveta, objavljene v več kot 30 jezikih), Gotoky (napredna hardverska in softverska rešitev, ki omogoča komunikacijo brez mobilne infrastrukture), MAG-LEV Audio (inovativni lebdeči gramofon) in Smart Optometry (digitalne rešitve za očesno industrijo in zagotavljanje zdravja oči ter boljšega vida).

Nagrado Slovenski startup leta že enajsto leto zapored podeljuje Iniciativa start up skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter drugimi partnerji iz slovenskega startup ekosistema.

»V Slovenskem podjetniškem skladu, ki je do danes podprl že nekaj več kot 650 start-upov in jih finančno podprl z 20,6 mio EUR sredstev, smo še posebej ponosni, da se vsako leto med finalisti za nagrado Slovenski start-up leta leto pojavijo start-upi, ki so podprti z našimi finančnimi spodbudami. Prav vsi prejemniki nagrade Slovenski start-up leta, od leta 2008 pa do danes, so prav tako prejeli finančno spodbudo sklada, večina od njih je danes mednarodno uspešnih hitrorastočih podjetij, kot so denimo Viar, Acies Bio in drugi, ki ustvarjajo prihodke na mednarodnih trgih in sodelujejo z največjimi multinacionalkami« je povedala direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič Vidovič.


Vir slike: Podim 2018

Izmed petih finalistov PODIM CHALLENGE, kar trije finalisti prejemniki finančnih spodbud Slovenskega podjetniškega sklada
Slovenski podjetniški sklad je ponosen tudi na to, da so se v okviru Podim Challenge 2018 javno investitorjem predstavila kar tri podjetja, ki so bila podprta s finančnimi spodbudami Slovenskega podjetniškega sklada. Podjetje FASTCAST je prejelo konvertibilno posojilo SK75, podjetje BORZA TERJATEV je bilo podprto preko razpisa SK200, kjer je Slovenski podjetniški sklad v višini 200.000 EUR direktno lastniško vstopil v podjetje, zmagovalec Podim Challenge, podjetje Domdom d.o.o. z aplikacijo Homey, pa je prav tako prejemnik konvertibilnega posojila v višini 75.000 EUR ter spodbude za zagon inovativnih podjetij P2. Nagrado je podjetju Homey podelil Jernej Tovšak, direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

“Konferenca PODIM, PODIM CHALLENGE, nagrada Slovenski start-up leta spreminjata naša razmišljanja in pogled na rast in razvoj. Ljudi usmerja od v Sloveniji zelo priljubljenega kritiziranja k podjetniškemu kreiranju. Zato sem prepričana, da bi takšni dogodki morali postati stičišče srečevanj mladih tudi še v času šolanja in študija, da jim odpremo oči in pokažemo, kaj vse je mogoče,” poudarja mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada.


Vir slike: Podim 2018

Najboljšim start upom so letos prvič nagrade podelile tudi koorporacije

Ob robu konference so potekala številna 1:1 srečanja med večjimi podjetji in startupi. Na osnovi uspešnih razgovorov so tako Zavarovalnica Sava, Telekom Slovenije, Iskratel in Center za evropsko prihodnost štirim izbranim start up podjetjem podelili nagrade v obliki podjetniških izobraževanj v tujini. Iskratel je med startupi kot prejemnika nagrade izbral podjetje DS MERITVE d.o.o., Telekom Slovenije pa podjetje BITNOT d.o.o.. Obe podjetji sta s strani Slovenskega podjetniškega sklada prejeli konvertibilno posojilo v višini 75.000 EUR v letu 2015, podjetje BITNOT d.o.o. pa tudi spodbudo za zagon inovativnih podjetij P2. Obe podjetji sta kot nagrado prejeli podjetniško izobraževanje v Londonu.

Slovenski podjetniški sklad

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice