Start up oz. zagonsko podjetje je novoustanovljeno podjetje z inovativno poslovno idejo in / ali inovativnim produktom, z dobro zasnovano poslovno strategijo in upanjem na visok zaslužek[1]. V Sloveniji zelo dobro deluje projekt Start:up Slovenija, ki želi prepoznati najboljša slovenska inovativna zagonska podjetja v najzgodnejši razvojni fazi in jih strokovno podpreti in promovirati širši javnosti. Projekt se je začel razvijati v letu 2004 v okviru Tovarne podjemov, ki je tudi registrirala blagovno znamko Start:up Slovenija. V letu 2008 je bilo prvič organizirano tekmovanje Start:up Slovenija, v katerem je do dane sodelovalo že skoraj 1000 start upov. V letu 2011 je bil projekt povezan tudi s slovenskim podjetniškim skladom, preko razpisa P2, kjer podjetja lahko pridobijo sredstva za zagon podjetja. Sklad tako vsako leto daje posebno pozornost mladim podjetjem v prvi razvojni fazi, ko so podjetja šele na začetku poti in imajo pozitiven gospodarski pomen, ter so najbolj ranljiva na svoji poti. Namen Sklada je spodbujati ustanovitve in zagon novih podjetij in uspešno prenašati ideje v tržne podjeme.

 

Sklad podpira start up podjetja že od leta 2006 in v celotnem obdobju je bilo kar nekaj dobrih praks, ki so prerasla v uspešna podjetja. V nadaljevanju prikazujemo nekaj podjetij iz preteklih let.

[1] Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Zagonsko_podjetje

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice