Zagonska podjetja z ustanovitelji Slovenci v letu 2015 zbrala rekordnih 114 milijonov evrov investicij,z dodatnimi državnimi spodbudami skupni znesek znaša celo 120 milijonov evrov.

Lani so start-up podjetja, ki so jih tako v Sloveniji kot po svetu ustanovili Slovenci, od vlagateljev prejela rekordnih 114 milijonov evrov*. Če k temu prištejemo še znesek virov, ki so jih prejeli prejemniki na javnem razpisu Slovenskega podjetniškega sklada P2 (2,1 mio €) ter znesek, ki ga je družbam tveganega kapitala, ki preko javnega razpisa za lastniško financiranje sodelujejo z RS, kot družbenik nakazala RS (4,1 mio €), znaša skupni znesek, ki so ga start-up podjetja Slovencev pridobila v letu 2015 120 mio €. Gre za znesek, ki je dvakrat višji kot v letu 2014 in predstavlja znesek, ki je višji kot v prejšnjih sedmih letih skupaj. Raziskavo sta pripravila podjetnik, ustanovitelj Zemante in start-up mentor na Listi mentorjev pri Slovenskem podjetniškem skladu Boštjan Špetič ter spletni portal startaj.si.
Najvišjo investicijo, kar 36 milijonov evrov, je lani aprila dobil britansko-slovenski start-up Lyst so-ustanovitelja Sebastjana Trepče. V podjetje, ki je razvilo spletno tržnico visoke mode, je sredstva vložilo več evropskih investitorjev, del vložka je prispeval tudi modni velikan Francoz Bernard Arnault, 13. najbogatejši Zemljan in glavni direktor multinacionalke LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE. Lyst že zaposluje več kot sto ljudi, ima več kot 25 milijonov strank, v minulem poslovnem letu pa je ustvaril več kot 125 milijonov evrov prihodkov. V letu 2015 je Špetič zabeležil 126 investicij, skoraj še enkrat več kot predlanskih 68. Glede na sestavo kapitala prevladujejo skladi tveganega kapitala in pospeševalniki – v zadnjih podjetja poleg dostopa do znanja in mreže kontaktov pridobijo tudi semenski kapital, po navadi nekaj deset tisoč evrov. In prav novic o mladih podjetjih, ki so bila sprejeta v programe tujih pospeševalnikov, je bilo lani možno prebrati in slišati več kot prejšnja leta. Špetič je kot eno izmed pomembnih pozitivnih novosti leta 2015 omenil tudi ponovno oživitev poslovnih angelov, ki so v 12 start-upov vložili milijon evrov (leta 2014 zgolj sto tisoč evrov).

Start-upi so največ sredstev prejeli v EU (cca. 75 mio €), sledijo ZDA (cca. 17,3 mio €), Slovenija (cca. 10.4 mio €) ter Kitajska (cca. 9,4 mio €). Špetič je med sredstvi, ki jih je investirala država upošteval nekatere naložbe izvedene preko instrumenta semenski kapital pri Slovenskem podjetniškem skladu (SK75 in SK200). Na ta način je upošteval investicije s strani države v višini 2,2 mio €. V ta znesek niso vključene investicije družb tveganega kapitala, ki preko razpisa za lastniško financiranje sodelujejo z RS.

 
Boštjan Špetič je ob predstaviti raziskave poudaril, da enotne evropske ali svetovne metodologije pri zbiranju podatkov o naložbah v zagonska podjetja ni. Primerjave s tujimi ekosistemi je tako potrebno jemati z nekaj rezerve, a ostaja dejstvo, da se slovenska start-up scena uspešno razvija in je glede na svojo velikost med najrazvitejšimi na svetu. Celo Estonija, ki po pisanju slavnega Economista ob Izraelu šteje za eno izmed »naj start-up« držav na svetu, lani ni presegla številk slovenskih start-upov. Njihovi start-upi, vključno s slavnim Transferwisom, ki omogoča poceni mednarodno pošiljanje, naj bi po podatkih estonskega finančnega časopisa Aripaev zbrali le 105 milijonov evrov.

*Boštjan Špetič v svojo raziskavo ni vključil nepovratnih virov javnega razpisa P2 in sredstev investiranih s strani RS v družbe tveganega kapitala, ki z RS sodelujejo pri javnem razpisu lastniško financiranje objavljenem v letu 2010 (naložbeno obdobje se je končalo s 5.8.2015).

**Ustanovitelj podjetja Databox je Davorin Gabrovec, start-up mentor na Listi start-up mentorjev Slovenskega podjetniškega sklada (https://www.podjetniskisklad.si/images/Mentorjinprogrami/lista_startup_mentorjev16.pdf). V letu 2010 je Sklad s produktom P2 podprl podjetje Davorina Gabrovca Intelius d.o.o. (iz katerega sta izšla tako projekta Flowr kot Databox). Podjetje je član Tovarne podjemov v Mariboru.  

*** Reveel Industries Inc je podjetje registrirano v ZDA, a izhaja iz podjetja Incepto d.o.o., ki ga je Sklad s produktom P2 podprl  v letu 2013. Podjetje je član Tovarne podjemov v Mariboru.

Vir: Boštjan Špetič, startaj.si in interni podatki SPS

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice