Ob zaključku Next Round konference, smo se o ključnih razvojnih usmeritvah evropskega in slovenskega startup in scaleup ekosistema pogovarjali z direktorico Slovenskega podjetniškega sklada, mag. Majo Tomanič Vidovič. Dodaten razlog za strateški pogovor je bil obisk EU komisarke Mariye Gabriel, ki je med drugim odgovorna za inovacije na evropskem nivoju. Čas pogovora prav tako sovpada s predsedovanjem Slovenije Evropskemu svetu, zato zanimivih tem za pogovor nikakor ni zmanjkalo. Povzetek pogovora preberite v spodnjem intervjuju, celoten pogovor pa v videu na povezavi. 

Prvi dan letošnja Next Round konference je namenjen reševanju izziva, kako ustvariti še več evropskih hitrorastočih tehnoloških podjetij oz. ti imenovanih »unicornov« ali prevedeno samorogov. Tudi zaradi predsedovanja Slovenije Evropskemu svetu, je bila konferenca pravo mesto za to diskusijo, je povedala Tomaničeva. Cilj vseh članic je, da zagotovimo še več inovativnih podjetnikov, ki bodo uspeli globalno rasti in se tudi izven Evrope pokazati kot uspešna podjetja. Skupni evropski cilj je ustvariti pogoje za še več »samorogov«

Preberite več.

Nov 70 milijonski sklad je glavni cilj za 2022

Sklad bo enako intenzivno kot v preteklih 15 letih tudi v prihodnje nadaljeval z razvojem slovenskega ekosistema. Kot glavne strateške cilje za leto 2022 pa je direktorica Sklada izpostavila tri:

  1. Ustanovitev novega, odprtega in fleksibilnega 70 milijonskega sklada skupaj z EIF, ki bo namenjen investicijam v hitro rastoča tehnološka podjetja v različnih razvojnih fazah.
  2. Krepitev vsebinske podpore na področju povezanosti z globalnimi inovacijskimi središči s programi, kot so startup in scaleup hiše.
  3. Krepitev promocije investiranja in pomena tveganega kapitala, odnosa do tovrstnega financiranja ter krepitev zavesti o pomenu hitrorastočih deeptech podjetij, ki ga še vedno preveč zaznamuje skeptičnost in negativizem.

Preberite več.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice