[Ljubljana, 14. marec 2017] Že šesti investicijski krog SK75 in SK200 Slovenskega podjetniškega sklada ter deseto izvedbo tekmovanja Start:up Slovenija s P2 smo tudi letos uradno začeli z dogodkom Forumu 100% start:up, ki je včeraj  potekal v Tehnološkem parku Ljubljana.

Pred začetkom Foruma smo na novinarski konferenci podrobneje predstavili letošnji potek in novosti pri dodeljevanju zagonskih spodbud P2, ki znašajo do 54.000 € na podprto podjetje, konvertibilnih posojil v višini 75.000 € in javnih lastniških investicij v višini 200.000 €. Predstavili smo tudi bistvene novosti in prednosti tekmovanja Start:up Slovenija 2017 ter letošnje konference PODIM in razkrili dosežke podjetij, ki so v zadnjih treh letih prejeli SK investicije. Že tretje leto zapored je tudi skupnost Silicon Gardens zbrala podatke o tem, kako uspešni so bili startupi slovenskih ustanoviteljev pri zbiranju investicij doma ter v tujini. Teh je bilo lani za 95 mio dolarjev, nadaljevanje pozitivnega trenda pa lahko pričakujemo tudi v bodoče.

Načrtovani ukrepi MGRT v novi finančni perspektivi

Startup podjetja imajo največji potencial za ustvarjanje nove vrednosti, hkrati pa je njihovo delovanje v prvih letih povezano z večjimi tveganji, zato za uspeh potrebujejo prave vire financiranja. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bo tako po besedah državnega sekretarja mag. Aleša Cantaruttijatudi v okviru nove finančne perspektive do leta 2020, prek Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), startupom zagotavljalo zagonska sredstva prek nepovratnih virov financiranja in vsebinske podpore, semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila ali javne lastniške investicije v kombinaciji s pospeševalniškimi programi ter dostop do tveganega kapitala za hitro rastoča globalna podjetja. Prek Agencije SPIRIT Slovenija bo MGRT financiralo zagotavljanje spodbudnega podpornega okolja prek brezplačnih storitev mreže VEM in subjektov inovativnega okolja (tehnološki parki, inkubatorji …), ki podjetnikom pomagajo pri realizaciji idej oz. rasti in razvoju podjetij, je na novinarski konferenci še povedal mag. Aleš Cantarutti.

SPS bo za podporo startupov zagotovil okoli 6,76 mio EUR
Konkretizacijo javnih podpornih ukrepov za startupe v letu 2017 je na novinarski konferenci predstavila mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica SPS. Za podporo zagonskih podjetij v začetnih fazah razvoja bo SPS letos namenil okoli 6,76 mio EUR, od tega okoli 3,16 mio EUR prek produktov P2, SK75 in SK200, ki so namenjeni inovativnim visokotehnološkim startup podjetjem s potencialom hitre globalne rasti in kreiranja novih delovnih mest. Preostanek v višini 3,6 mio EUR bo SPS namenil za zagonske spodbude P2R za startupe na t.i. problemskih območjih in za zagonske spodbude za podjetja, ki delujejo na področju predelave lesa.

Vsebinska podpora za startupe prek javno-zasebnega partnerstva
Tudi letos so produkti P2, SK75 in SK200 tesno povezani z Iniciativo Start:up Slovenija, ki zanje organizira pred-selekcijske postopke, pri čemer je pred-selekcijski postopek za P2 že tradicionalno (od leta 2011) povezan s tekmovanjem Start:up Slovenija. V sodelovanju Iniciative, SPS in zasebnih partnerjev slovenskega startup ekosistema, kot so ABC pospeševalnik, Poslovni angeli Slovenije, CorpoHub, D.Labs in drugi, so namreč startupi v procesu pridobivanja finančnih sredstev P2, SK75 in SK200 deležni tudi intenzivnih izobraževanj in usposabljanj, svetovanj, mreženjskih aktivnosti, administrativne podpore in povezovanja z zasebnimi investitorji ter velikimi uveljavljenimi podjetji. Pomemben del podpore je tudi aktivno sodelovanje z izbranimi startup mentorji, med katerimi so uveljavljeni slovenski startup podjetniki in investitorji. Pri vseh teh ukrepih pa gre za t.i. dvojček oz. kombinacijo finančnih sredstev in bogate vsebinske podpore.

Celotno sporočilo najdtete tukaj.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice