S tremi predstavitvenimi dogodki, ki bodo 4., 5. in 6. septembra 2017 potekali v LjubljaniMariboruin Novi Gorici, začenjamo letošnji jesenski krog financiranja start-upov s 75.000 € in 200.000 €semenskega kapitala Slovenskega podjetniškega sklada (SPS).

Investicije SK75 in SK200 so enako kot doslej namenjene inovativnim start-up podjetjem s potencialom hitre globalne rasti, spremlja pa jih intenzivna vsebinska podpora v obliki pospeševalniških programov in sodelovanja z izbranimi start-up mentorji iz vrst uveljavljenih podjetnikov in investitorjev. Zadnji rok za prijave v pred-selekcijski postopek letošnjega jesenskega kroga je 11. september. Hkrati pa prvič objavljamo tudi imena vseh podjetij, ki so pred kratkim zaključila procese pridobivanja pomladnih SK75 in SK200 investicij. Družina obstoječih 61 SK start-upov je tako bogatejša za šest SK75 ekip – ASMJ (produkt Moveo), Stork (produkt Baby Stork), CoinhabFastcastProventus (produkt Tomappo) in E-upravnik, prejemnik letošnje pomladne SK200 investicije pa je podjetje SmartPA, ki je jeseni 2014 pridobilo investicijo SK50, tokrat pa je prepričalo z novim poslovnim modelom in drznim načrtom za mednarodno širitev.

 

Ugodna in dostopna oblika financiranja 

Rezultati oz. povratne informacije slovenskih start-upovcev, ki so do zdaj prejeli SK75 ali SK200 investicijo, kažejo, da gre pri konvertibilnem posojilu v vrednosti 75.000 EUR in javni lastniški investiciji v višini 200.000 EUR za eno najbolj ugodnih in dostopnih oblik pridobivanja zagonskega kapitala. Oba finančna produkta SPS namreč podjetnikom omogočata hitro in učinkovito testiranje ključnih predpostavk za razvoj posla in rast prodaje oz. financiranje globalne širitve, hkrati pa jim omogočata, da se podjetniki aktivno pripravljajo na večje investicijske runde domačih ali tujih skladov tveganega kapitala ali sprejem v pospeševalnik.

 

Slovenski start-up leta o pomenu podpornega okolja in investicij SPS

Kakšen je dejanski pomen SK investicij, ki so pomemben del slovenskega podpornega okolja za start-upe, je pred kratkim dobro ponazoril Jernej Mirt, soustanovitelj in direktor podjetja VIAR, ki je prejemnik SK75 investicije pomladne generacije 2015: ”Jaz nas jemljem kot čisti produkt slovenskega podpornega okolja. Mi smo praktično zrasli skupaj z Iniciativo Start:up Slovenija, z SK investicijo, bootcamp programom in Inkubatorjem Savinjske regije oziroma Start:up Celje skupnostjo … Slovensko podporno okolje je tukaj z namenom. Ne moreš nikogar prisiliti, da ga uporablja, ga pa jaz definitivno priporočam, ker vem, da bi mi danes bili na 30 % naše trenutne uspešnosti, če ne bi bili člani tega okolja,” je v intervjuju ob prejemu naziva Slovenski start-up leta 2017, ki ga je VIAR prejel na letošnji PODIM konferenci, povedal Mirt.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice