V času negotovosti je vsakršno poslovanje oteženo,še posebej nepredvidljivi pa so lahko finančni tokovi.Tako je ogrožena tudi likvidnost večine podjetij v COVID-19 krizi, ki je domala zaustavila poslovanjemnogih podjetij. Praktično vsaka panoga se je znašla pred velikim izzivom – kako poslovati v času, ko ljudje ostajajo doma, zanesti pa se ne morejo niti na svoje partnerje in dobavitelje. Sprejemati je potrebnotežke odločitve, saj je potrebno priskrbeti zadostnozalogo sredstev za plačevanje vseh obveznosti, ki nastanejo v podjetju. Kljub temu, da je poslovanje podjetij v veliki meri obstalo ali je mnogo manjše,so namreč mnogi fiksni stroški še vedno prisotni.

Podjetja pa kljub temu niso obstala, borijo se dalje. V nadaljevanju predstavljamo dobre zgodbe, ki tudi v COVID19 krizi uspešno poslujejo in rastejo skupaj s Slovenskim podjetniškim skadom.

 1. HOMEOGARDEN d.o.o.
homeogarden slika Razvoj in trženje inovativnih, naravnih rešitev za dom in vrt

Uspešno podjetje Homeogarden d.o.o. raste skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom že od samega začetka, pridobili so subvencijo za zagon podjetja, v času COVID19 krize pa so s pomočjo garancije SPSa uspeli pridobiti hitreje in ceneje bančni kredit. Pravijo, da so krizo sprejeli kot velik izziv! 

Preberite več

2. KOVINARSTVO DRAGO BUČAR s.p.
bucar slika

Kovinski izdelki in oprema, kleparstvo in tesarstvo

V času COVID krize z garancijo Slovenskega podjetniškega sklada uspešno financirali obratna sredstva ter plače zaposlenih. V podjetju pravijo, da bodo pri nadaljnjih poslovnih odločitvah zagotovo zelo previdni in premišljeni.

Preberite več

Slovenski podjetniški sklad bo tudi v letošnjem letu za likvidnost podjetij ponujal garancije za bančne kredite (razpis z oznako P1 plus 2021) Za številna mikro, mala in srednje velika podjetja bo tudi v letošnjem letu velik izziv zagotavljanje likvidnosti. Pomembno vlogo pri tem bo tudi v letu 2021 odigral Slovenski podjetniški sklad.

Za zagotavljanje likvidnosti mikro, malim in srednje velikim podjetjem bo SPS tudi letos zagotavljal garancije za zavarovanje bančnih kreditov s subvencijo obrestne mere. Podjetja bodo lahko zaprosila za garancije in posojila v višini 60 in 80 odstotkov z ročnostjo do 10 let in moratorijev do dveh let, kar jim bo omogočilo lažje, hitrejše in cenejše pridobivanje bančnih kreditov. Garancije za bančne kredite bodo namenjene tako pridobivanju obratnih sredstev (plače, materialni stroški, stroški storitev, zalog) kot investicijam v novo tehnološko opremo in nakup strojev, pa tudi investicijam na področju čiste energije ter ostalim investicijam v podjetništvu in obrtništvu. Produkt P1 plus 2021 SPS namerava objaviti v mesecu marcu.

Zagotovljenih dodatnih 30 mio EUR virov  iz PKP7 za dodatnih 100 mio EUR garancij v letu 2021

V okviru razpisa P1 plus so v letu 2021 v sklopu sedmega protikoronksega zakona (#PKP7) zagotovljeni še dodatni viri v višini 30 milijonov EUR za izvajanje garancij za bančne kredite s subvencijo obrestne mere. Podjetja bodo imela v primerjavi z letom 2020 na razpolago še več sredstev v okviru razpisa P1 plus 2021 za likvidnost in ohranitev delovanja mikro, malih in srednje velikih podjetij. Za to se še posebej zavzema minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, g. Zdravko Počivalšek. V kombinaciji z drugimi viri bo tako v letu 2021 skupno na voljo 128,9 mio EUR garancij za zavarovanje bančnih kreditov ter zniževanje bančnih stroškov za okoli 700 podjetij.

kreditno garnacijski pogoji

Seznam sodelujočih bank: Gorenjska Banka d.d., BKS Bank AG, Addiko Bank d.d., Deželna Banka Slovenije d.d., Sberbank banka d.d., Abanka d.d., Banka Intesa Sanpaolo d.d., Nova kreditna banka Maribor d.d., Nova Ljubljanska banka d.d., SKB banka d.d., Banka Sparkasse d.d., Hranilnica Lon d.d. Kranj, Primorska hranilnica Vipava d.d., Delavska hranilnica d.d. Ljubljana ter Unicredit banka Slovenija d.d.

Slovenski podjetniški sklad je od začetka COVID-19 krize pomagal čez 8.000 podjetjem, od tega direktno s COVID spodbudami preko 6.000 podjetjem z 163 mio EUR. V letu 2021 se ta pomoč nadaljuje. Z vsemi finančnimi in vsebinskimi spodbudami bo SPS letos skupno z okoli 280 mio EUR podprl okoli 7.100 MSP-jev, vložena sredstva pa bodo spodbudila za okoli 422 mio eur novih investicij.

 

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice