Želite razumeti, izmeriti in napovedati, kako vaš proizvod ali storitev prispeva k blaženju podnebnih sprememb?

Slovenska vlada si v okviru programa ‘Deep Demonstration of a Circular, Regenerative and Low-Carbon Economy in Slovenia’ v sodelovanju z EIT Climate-KIC prizadeva, da bi v start-up in podjetniškem podpornem okolju preko izgradnje močne mreže partnerjev in krepitve podnebno odgovornih podjetnikov spodbudila razvoj krožnega podjetništva in inovacije poslovnih modelov.

S tem namenom vas Slovenski podjetniški sklad (SPS) in EIT Climate-KIC vabita, da se udeležite novega programa, v katerem bo v letu 2023 lahko sodelovalo 10 start-upov, scale-upov ali MSP-jev iz različnih sektorjev:

 • Sektor grajenega okolja: 5 start-upov, scale-upov ali MSP-jev: Marec – Julij 2023
  Sektor ‘grajeno okolje’ se nanaša na načrtovanje, gradnjo in upravljanje okolja, ki ga je ustvaril človek. Prednostna področja: eko/krožni dizajn in na naravi temelječe rešitve za gradbene materiale, prilagodljiva/ponovno uporabna infrastruktura, gradbeni odpadki in sekundarni materiali.
 • Sektor hrane in kmetijstva: 5 start-upov, scale-upov in MSP-jev: Maj – Oktober 2023
  Sektor ‘hrana in kmetijstvo’ vključuje proizvodnjo hrane in dejavnosti rabe zemljišč v kmetijstvu. Prednostna področja: proizvodnja hrane, ekološko kmetijstvo (živinoreja, poljedelstvo, sadjarstvo), trajnostna raba zemljišč, trajnostna in lokalne predelava hrane, odpadna hrana.

Pomagali vam bomo razumeti, izmeriti in napovedati, kako vaš proizvod ali storitev prispeva k blaženju podnebnih sprememb. Za sodelovanje v programu bo izbranih 10 podjetij v skladu s pogoji za sodelovanje (glej spodaj).

Program bo v celoti potekal v angleščini in vključeval eno (1) delavnico v živo v Ljubljani marca 2023 (zadnji teden) za sektor grajenega okolja in eno (1) delavnico v živo v Ljubljani maja 2023 (datum bo potrjen naknadno) za sektor hrane in kmetijstva, kot tudi online coaching srečanja po delavnici s priznanimi strokovnjaki.

Ste zainteresirani? Prijavite se tukaj do 10.3.2023!

Zakaj sodelovati?

 • V okviru programa boste neposredno sodelovali s strokovnjaki s področja vplivov na podnebje in analize življenjskega cikla (LCA – Life Cycle Assesment) ter s pomočjo različnih orodij in metodologij kot tudi coaching-a pridobili nova znanja, ki vam bodo pomagala razumeti, izmeriti in napovedati ogljični (CO2) odtis vašega inovativnega proizvoda ali storitve in ga primerjati z business-as-usual situacijo.
 • korak: Najprej boste spoznali osnovne koncepte presoje vplivov na blaženje podnebnih sprememb. S sodelovanjem na 7-uri delavnici (v živo) boste razvili hipotezo o podnebnem vplivu vašega proizvoda ali storitve. Na delavnici boste lahko svojo hipotezo o podnebnem vplivu razvili v bolj podrobno napoved.
 • korak: V naslednjem koraku boste prejeli eno (1) uro individualnega online coaching-a s strani svetovalca za oceno vplivov na podnebje, ki vam bo pomagal izboljšati izračune in svetoval, kako z uporabo Climate Impact Framework orodja najbolje komunicirati o svojem vplivu na podnebje.
 • korak: Ob koncu programa boste pridobili potrdilo oziroma certifikat o vplivu vašega inovativnega proizvoda ali storitve na blaženje podnebnih sprememb v CO2 ekvivalentu.
 • korak: Certifikat boste prejeli v obliki digitalnega potrdila, s katerim boste lahko vašim investitorjem, strankam, dobaviteljem ali širši skupnosti predstavili, kako vaš inovativni proizvod ali storitev prispeva k blaženju podnebnih sprememb.

Udeležba v programu je brezplačna!

Kdo se lahko prijavi? Pogoji za sodelovanje:

Start-upi, scale-upi in MSP:

 1. s sedežem v Sloveniji
 2. s stopnjo zrelosti uradno registriranega podjetja
 3. iz sektorja grajenega okolja in sektorja hrane in kmetijstva
 4. s prebojnim proizvodom, storitvijo in/ali poslovnim modelom, eksponentno tehnologijo ali rešitvijo z znatnim vplivom na podnebje (omogočanje, blažitev ali prilagajanje)
 5. z razpoložljivim časom za sodelovanje na 7-urni delavnici v živo, v Ljubljani in na online coaching-u

Kako in do kdaj se lahko prijavite?

Za prijavo v program izpolnite prijavnico, ki jo najdete tukaj.

Prijave so odprte do 10. marca 2023 do polnoči po srednjeevropskem času (CET).

Imate vprašanje?

Oglejte si videoposnetke teh start-upov, ki v sodelovanju z EIT Climate KIC že pridobila napoved svojega podnebnega vpliva:

Če imate kakršnokoli vprašanje, nam ga pošljite na e-mail deepdemonstrationslovenia@climate-kic.org.


O Climate-KIC

EIT Climate-KIC je podnebna inovacijska iniciativa EU, usmerjena v pospeševanje prehoda v brezogljično in odporno družbo preko sistemske preobrazbe. Sedež ima v Amsterdamu, deluje v 13 vozliščih po Evropi in je dejaven v 39 državah. EIT Climate-KIC bo s svojimi 12-letnimi izkušnjami pri spodbujanju podnebnih inovacij in izgradnji zelenih podpornih ekosistemov slovenske start-upe, scale-upe in MSP seznanil s konceptom napovedovanja emisij oziroma projekcij podnebnih vplivov ter jim preko zunanje validacije pomagal razumeti vpliv njihovih inovacij na podnebje in oblikovati bolj trajnostne in učinkovite poslovne modele.

Več informacij na: www.climate-kic.org

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice