V Novem Sadu v Srbiji je 12. in 13. junija 2024 potekala dvodnevna slavnostna otvoritev inovacijskega centra za pametno proizvodnjo, k vzpostavitvi katerega so ključno prispevali slovenski strokovnjaki, ki so poskrbeli za prenos znanja.

Gre za projekt globalnega povezovanja, ki ga prek Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) sofinancirata Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in Slovenski podjetniški sklad.

Cilj je, da inovacijski center postane regionalno središče za digitalne inovacije. Predstavljal bo platformo za industrijsko eksperimentiranje in za vrsto tehnoloških storitev ter programov za razvoj veščin z namenom optimizacije procesov in povečanja konkurenčnosti. Namen centra je tudi ozaveščanje mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP) o priložnostih in izzivih industrije 4.0, digitalizacije, umetne inteligence in drugih pionirskih tehnologij.

Otvoritve so se poleg direktorice Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maje Tomanič Vidovič udeležili tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, namestnik generalnega direktorja Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) Cijong Dzou ter predstavniki mnogih drugih evropskih in lokalnih institucij, tudi iz regije Zahodnega Balkana, ter slovenski in srbski strokovnjaki. Na slovenski strani sta s svojim prispevkom k prenosu slovenskega znanja veliko prispevala tudi Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani z dr. Nikom Herakovičem in Kompetenčni center za sodobne tehnologije vodenja z Rudijem Panjtarjem.

Velik del dogodka je bil posvečen mreženju sodelujočih podjetij iz Slovenije, Srbije in drugih držav regije Zahodnega Balkana. Sodelovanje se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih letih s ciljem dvigovanja kompetenc najnaprednejših tehnologij ter še večje regijske povezanosti med podjetniško in akademsko sfero.

Več o dogodku najdete tudi na Radiotelevizija Slovenija in Radio-televizija Vojvodine.

Search
Generic filters

Bodite pravočasno obveščeni preko e-Novic

Prijavite se na e-Novice ter bodite pravočasno obveščeni o javnih razpisih in pozivih ter ostalih aktualnih vsebinah SPS-a

Prijava na e-Novice